TDEHB'nin elektronik veri tabanı geliştirilyor

TDEHB'nin elektronik veri tabanı geliştirilyor

Halihazırda, Türkmenistan Devlet Emtia ve Hammadde Borsası’nın (TDEHB) çalışmalarını aşamalı olarak iyileştirmek amacıyla veri tabanı geliştiriliyor. İlgili konu, Başkan Yardımcısı Çarı Gılıcov’un cuma günü video iletişim yolu ile yapılan Türkmenistan Bakanlar Kurulu toplantısında Türkmenistan Devlet Başkanı Gurbanguli Berdimuhamedov’a sunduğu raporda belirtildi.

Türkmenistan resmi medyasında yer alan habere göre, veri tabanının içeriğine kayıt altına alınan sözleşmeler, analizler ve müşterilerin özel odaları eklenerek, onlarla ilgili bilgi edinilmesi sağlanacak.

TDEHB elektron veri tabanında kayıt altına alınan yurt dışı sözleşmeleri ile ilgili bilgiler, aynı zamanda ithal edilen mallar ve Türkmenistan’da üretilen ihracata yönelik malların listeleri ve fiyat tarifeleriyle ilgi bilgi edinilebilir.

İlk aşamada, ilgili tüm kişiler bilgilere ücretsiz ulaşabilecekler. Sonraki aşamalarda ise hizmetlerin ücretli sağlanması planlanmaktadır.

Ayrıca, müşterilerin talebi üzerine münferit mal türlerinin fiyatlarının teyit edilmesi, borsada aracılık noktalarının açılması için elektronik ödemelerin sağlanması ve diğer hizmetlerin faaliyete geçirilmesi planlanmaktadır.

Fiyatlara ilişkin elektronik bir veri tabanının oluşturulması, borsa hizmetlerinin yürütülmesini hızlandırmaya, yeni yabancı müşterilerin çekilmesine, dış ticaret işlemlerini kolaylaştırmaya ve üç yıl süreyle tüm bilgilerin depolanmasına olanak tanıyacaktır.

Türkmenistan Devlet Başkanı Gurbanguli Berdimuhamedov, raporu dinledikten sonra Türkmenistan’ın ithalat-ihracat işlemlerini düzenleyen ana kurum olan Türkmenistan Devlet Emtia ve Hammadde Borsası’nın çalışmalarını geliştirmenin önemli olduğunu vurguladı.

İlgili diğer haberler

Ocak-Şubat: Türkmenistanlı girişimciler, üretim planını yüzde 104,1 oranında gerçekleştirdiler
TDEHB’deki ihracat işlemlerinin toplam tutarı $15,5 milyona yaklaştı
Aralık 2. Hafta: TDEHB’deki ihracat işlemlerinin tutarı $22,1 milyonu aştı
TDEHB’de perşembe günü gerşekleştirilen işlemlerin toplam tutarı $14,5 milyonu aştı
TDEHB: Yabancı iş adamları pamuk iplik satın aldılar
Türkmenistan ile Kazakistan, bir sonraki iş forumunun Aşkabat'ta yapılmasında anlaştı
TDEHB’nin pazartesi günkü seansında B tipi üre satışı yapıldı