Türkmenistan, ulaşım ve lojistik sektörünün kapasitesini arttırıyor

Türkmenistan, ulaşım ve lojistik sektörünün kapasitesini arttırıyor

Türkmenistan Bakanlar Kurulu’na bağlı Ulaşım ve Haberleşme Ajansı Genel Müdürü Mämmethan Çakiyev, cuma günü video iletişim yolu ile yapılan Bakanlar Kurulu toplantısında, ulaşım ve lojistik sektöründe yürütülen faaliyetler ile ilgili Türkmenistan Devlet Başkanı Gurbanguli Berdimıhamedov’a rapor verdi.

Rapora göre, halihazırda Afganistan-Türkmenistan-Azerbaycan-Gürcistan-Türkiye (Lapis Lazuli) ve Özbekistan-Türkmenistan-İran-Umman transit koridorlarına Kazakistan, Katar ve Hindistan gibi ülkelerin katılımları ile, bu koridorların yoğunlaştırılması için deneme amaçlı kargoların sevk edilmesi, kargo geçişlerinde engellerin ortadan kaldırılmasına yönelik mevcut meselelerin çözümü için Milli düzeyde operatörlerin belirlenmesi aracılığıyla yük araçları ve trenlerinin geçişi planlanıyor.

Çin-Kazakistan-Türkmenistan-İran güzergahında konteyner taşımacılığı için rekabetçi tarifeler belirlenerek, lojistiğin gelişmesi için koşullar oluşturuluyor.

Avrupa-Kafkasya-Asya Uluslararası Ulaşım Koridoru ve Hazar Denizi-Karadeniz Uluslararası Ulaşım Koridoru üzerinden Avrupa’ya açılarak, konteyner taşımacılığını arttırmaya yönelik planlı çalışmaların yapıldığı kaydedildi.

Çakiyev’e göre, Pakistan, Afganistan, Hindistan gibi ülkeler Rusya, Kazakistan ve Avrupa ülkelerine transit kargoların taşımak, aynı zamanda Çin-Tacikistan-Özbekistan-Türkmenistan-İran-Türkiye rotasında konteyner taşımacılığını faaliyete geçirmek ile ilgileniyorlar.

Bu bağlamda, ulaşım şirketlerinin arasında yapılan görüşmeler çerçevesinde Türkmenbaşı Uluslararası Deniz Limanı’nın kargo taşımacılığı kapasitesinden yararlanılması planlanıyor.

Ayrıca toplantıda devlet gündeminin öncelikli alanları ile birlikte geliştirilen birçok taslak belge değerlendirildi.

İlgili diğer haberler

Türkmenistan'da Ulaşım ve Aral Denizi Havzası Girişimleri Değerlendirildi
Afganistan, Türkiye'nin ulaşım ve transit tecrübesinden yararlanmak istiyor
Azerbaycan Dışişleri Bakanı Türkmenistan’ı ziyaret etti
Aşkabat, Bakü ve Kabil arasında Lapis Lazuli Yol Haritası imzalandı
Değişen Kafkasya jeopolitiğinde Türkiye-İran ilişkileri
Değişen Kafkasya jeopolitiğinde Türkiye-İran ilişkileri
Türkmenistan Devlet Başkanı, Afganistan’ın yeni Türkmenistan Büyükelçisini kabul etti