2023: Türkmenistan-Özbekistan ticaret hacmi $1 milyarı aşacak

2023: Türkmenistan-Özbekistan ticaret hacmi $1 milyarı aşacak

Türkmenistan ile Özbekistan arasındaki ticaret hacmi, 2023 yılı sonuçlarına göre 1 milyar ABD dolarını aşacak. Söz konusu gelişme, Türkmenistan halkının Milli Lideri, Türkmenistan Halk Meclisi Başkanı Gurbanguli Berdimuhamedov ile Özbekistan Devlet Başkanı Şevket Mirziyoyev arasında perşembe günü gerçekleşen telefon görüşmesi sırasında dile getirildi.

Özbekistan Devlet Başkanlığı Basın Servisi’nin perşembe günü bildirdiğine göre, taraflar ülkelerin başkentleri olan Aşkabat ve Taşkent’te karşılıklı Ticaret Evlerinin açıldığını ve Şavat-Daşoguz Sınır Ticaret Bölgesi’ni oluşturmak için ortak çalışmaların devam ettiğini de kaydettiler.

Telefon görüşmesinde Türkmen-Özbek dostluk, iyi komşuluk ilişkilerini ve derin stratejik işbirliğini daha da geliştirmenin kilit alanları ele alındı. Özellikle parlamentolararası diyalog kapsamında, daha önce varılan anlaşmaları hayata geçirilmesi konuları masaya yatırıldı.

Haberde belirtidiği gibi, iki ülkenin sanayi, enerji, tarım, ulaştırma sektörlerindeki işletmeleri arasında karşılıklı işbirliği yoğunlaşıyor ve bölgelerarası bağları genişliyor. Geçtiğimiz yıl, Hükümetlerarası Komisyon ve İş Konseyi’nin olağan toplantılar başarıyla organize edildi.

Ayrıca telefon görüşmesinde, bölgesel işbirliğin önemli yönleri hakkında da görüş alışverişi yapıldı ve 2024 yılında yapılacak karşılıklı görüşmelerin gündemi değerlendirildi.

Türkmenistan ile Özbekistan arasındaki ticaret hacmi, geçen yılın ocak-kasım aylarını kapsayan döneminde 970,1 milyon ABD doları olarak gerçekleşti.

İlgili diğer haberler

Cumhurbaşkanı Erdoğan'dan, 2023'te Gazze için yoğun diplomasi
Gurbanguli Berdimuhamedov, Özbekistan Devlet Başkanı ile telefon görüşmesi gerçekleştirdi
Orta Asya ülkelerinde Türk şirketlerin İHA ve SİHA'larına ilgi artıyor
Türkmenistan Devlet Başkanı, İran Cumhurbaşkanı ile telefon görüşmesi gerçekleştirdi
Türkmenistan Devlet Başkanı, İran Cumhurbaşkanı ile telefon görüşmesi gerçekleştirdi
Gurbanguli Berdimuhamedov, Rusya Federal Meclisi Federasyon Konseyi Başkanı’yla telefonda görüştü