2024: Orta Asya-AB Bakanlar Toplantısı Türkmenistan’da yapılacak

2024: Orta Asya-AB Bakanlar Toplantısı Türkmenistan’da yapılacak

Türkmenistan Dışişleri Bakanı Raşid Meredov, çarşamba günü Aşkabat’ta Avrupa Komisyonu Başkan Yardımcısı Margaritis Schinas ile bir araya geldi. Dışişleri Bakanlığı binasında gerçekleşen görüşmede, bu yıl Türkmenistan’da düzenlenmesi planlanan Orta Asya-Avrupa Birliği (AB) Bakanlar Toplantısı’nın üst düzey organizasyonu ve bu toplantıya yapılan hazırlık çalışmalarına özel önem verildi.

Görüşmede taraflar, Türkmenistan ile AB arasındaki işbirliğinin önemli alanlarını ve bu alanları geliştirme olasılıklarını masaya yatırdılar. Bu bağlamda güvenlik, dijital sistem, su yönetimi, ulaşım ve eğitim alanlarında ilişki yelpazesini genişletme konularına özellikle odaklanıldı.

Görüşmede tarafların ikili, aynı zamanda Orta Asya-AB formatında kurulan uzun vadeli işbirliğinin genişletilmesine yönelik ilgileri not edildi.

Türkmenistan Dışişleri Bakanı Raşid Meredov ve Avrupa Komisyonu Başkan Yardımcısı Margaritis Schinas, 29-30 Ocak tarihlerinde düzenlenmesi planlanan Global Gateway Yatırım Forumu’nu ilgilendiren konular hakkında da görüş alışverişi yaptılar.

Aynı gün, Türkmenistan Devlet Başkanı Serdar Berdimuhamedov da Aşkabat’ta Avrupa Komisyonu Başkan Yardımcısı Margaritis Schinas’ı kabul etti.

İlgili diğer haberler

Margaritis Schinas, Türkmenistan’ı Orta Asya’daki önemli bir ortak olarak gösterdi
Avrupa Komisyonu Başkan Yardımcısı çalışma ziyaretiyle Türkmenistan’a gelecek
Türkmenistan ile Türkiye arasında ekonomik işbirliği protokolü imzalandı
Türkmenistan ile Türkiye arasında ekonomik işbirliği protokolü imzalandı
Türkmenistan heyeti, Dubai’de Dünya Hükümetler Zirvesi’ne katıldı
Türkmenistan’da AİKB kaynakları temelinde 22 projeyi uygulamaya yönelik çalışmalar yapılıyor