ABD ve Orta Asya Devlet Başkanları New York’ta buluştular

ABD ve Orta Asya Devlet Başkanları New York’ta buluştular

ABD ve beş Orta Asya ülkesinin Devlet Başkanları, C5+1 diyalog formatındaki ilk zirve toplantısını salı günü New York’ta gerçekleştirdiler. İlgili haber, Türkmenistan resmi medyası tarafından servis edildi.

Birleşmiş Milletler (BM) Genel Kurulu’nun 78. oturumu çerçevesinde düzenlenen zirveye ABD Başkanı Joe Biden, Türkmenistan Devlet Başkanı Serdar Berdimuhamedow, Kazakistan Devlet Başkanı Kasım Cömert Tokayev, Kırgızistan Devlet Başkanı Sadır Japarov, Tacikistan Devlet Başkanı İmamali Rahman ve Özbekistan Devlet Başkanı Şevket Mirziyoyev katıldı.

Zirvede ekonomik ve enerji işbirliğinin genişletilmesi, gıda güvenliğinin sağlanması, iklim değişikliği, bölgesel güvenlik ve yönetişim ile hukukun üstünlüğünün geliştirilmesine yönelik devam eden reformlar ele alındı.

Beyaz Saray Basın Servisi’ne göre, zirvenin ardından açıklamalarda bulunan Biden, ABD ve Orta Asya ülkelerinin C5+1 diplomatik diyaloğunu tamamlamak ve kalkınma amacı ile ülkelerin özel sektörlerini birbirine daha iyi bir şekilde bağlamak için yeni bir iş platformu kurduklarını kaydetti.

Orta Asya Devlet Başkanlarına hitaben, ’Bugünkü verimli görüşme için hepinize teşekkür etmek istiyorum.’’ diyen Biden, ’Gelecekte daha da fazlasını yapmak için hepinizle birlikte çalışmayı dört gözle bekliyorum.’’ ifadelerini kullandı.

2015 yılında kurulan C5+1 formatı, beş Orta Asya ülkesi ile ABD arasında çok taraflı bir etkileşim mekanizması olarak hizmet vermektedir. Diyalog ekonomik kalkınma, bölgesel işbirliği ve güvenlik konularına odaklanıyor

İlgili diğer haberler

Orta Asya-ABD Devlet Başkanları Birinci Zirvesi New York'ta Gerçekleştirildi
ABD Başkanı Joe Biden, Orta Asya liderleriyle C5+1 toplantısında bir araya geldi
Orta Asya ülkeleriyle ABD arasındaki C5+1 diyaloğu başkanlar seviyesine çıktı
Cumhurbaşkanı Erdoğan'dan, 2023'te Gazze için yoğun diplomasi
Kırgızistan'da BDT Liderler Zirvesi Gerçekleştirildi
BDT Devlet Başkanları Yüksek Konseyi Zirvesi Kırgızistan'da Gerçekleşti