AEK, Türkmenistan ve İran üzerinden demiryolu taşımacılığıyla ilgileniyor

AEK, Türkmenistan ve İran üzerinden demiryolu taşımacılığıyla ilgileniyor

Avrasya Ekonomik Komisyonu (AEK), halihazırda Kuzey-Güney Uluslararası Ulaşım Koridoru projesine katılan ülkelerle ve ilgili taraflarla yoğun bir şekilde müzakerelerde bulunarak, malların Türkmenistan ve İran üzerinden demiryolu ile taşınması konularını görüşüyor.

AEK basın servisinden yapılan açıklamaya göre, Avrasya Ekonomik Komisyonu Enerji ve Altyapı Bakanı Arzıbek Kojoşev, Abu-Dhabi Ports Group CEO’su Muhammed Cuma Al Şemsi ile pazartesi günü Abu Dabi’de yaptığı görüşmede ilgili konuyu dile getirdi.

Arzıbek Kojoşev, 2030 yılına kadar Kuzey-Güney Uluslararası Ulaşım Koridoru’nun planlanan taşımacılık kapasitesinin 41-45 milyon ton yüke çıkabileceğini kaydetti.

Kazakistan Ticaret ve Entegrasyon Bakanlığı’ndan bu yılın ağustos ayında yapılan açıklamaya göre, Kazakistan gıda ürünlerini Basra Körfezi, Orta Doğu, Pakistan, Hindistan ve Doğu Afrika pazarlarına ulaştırmak için en kısa mesafede doğrudan rotayı geliştirmekle aktif olarak ilgileniyor.

Bu girişim, deniz ticareti ve lojistik alanında önde gelen küresel bir oyuncu olan AD Ports Group’un bir parçası olan Abu Dhabi Ports ile ortak bir işletme kurulmasını içermektedir.

İlgili diğer haberler

Kazakistan, İran üzerinden Körfez ülkelerine bir rota açmayı planlıyor
Türkmenistan, 8. Dünya Yatırım Forumu ve Uluslararası Fuarı’na katılıyor
Gurbanguli Berdimuhamedov, Dubai Aviation Corporation şirketinin Satış Direktörü'yle görüştü
Türkmenistan, Hazar Denizi'nden Avrupa’ya uzanacak doğalgaz boru hattı inşasını planlıyor
BAE-İran-Türkmenistan ulaşım koridorunu oluşturma olasılığı değerlendirildi
Abu Dabi'deki görüşmede Türkmenistan Devlet Başkanı'nın BAE ziyareti ele alındı