Aşkabat’ta düzenlenen zirvede su yönetimi ve çevre konuları ele alındı

Aşkabat’ta düzenlenen zirvede su yönetimi ve çevre konuları ele alındı

Türkmenistan Devlet Başkanı Serdar Berdimuhamedov, Tacikistan Devlet Başkanı İmamali Rahman ve Özbekistan Devlet Başkanı Şevket Mirziyoyev’in katılımları ile cuma günü Aşkabat’ta gerçekleştirilen zirvede, su kaynaklarının etkili yönetimi, korunması, verimli kullanımı ve hidroteknik tesislerin güvenliğinin sağlanması ve çevre konularına özel önem verildi.

Türkmenistan Devlet Başkanı Serdar Berdimuhamedov zirvede yaptığı konuşmada, sürdürülebilir su temininin bölge ülkeleri için acil meselelerden biri olduğuna işaret ederek, su kaynaklarının sistematik yönetimi için araçlar oluşturmanın ve bu alanda etkin önlemler almanın önemini vurguladı. İlgili haber, Türkmenistan resmi basını tarafından bildirildi.

Türkmenistan Devlet Başkanı konuşmasında ’Mesele, özellikle su tasarrufu teknolojilerinin getirilmesi, ilgili su tesislerinin modernizasyonu, ilgili diğer önlemler ve ülkelerimizin su ihtiyaçlarını tam olarak karşılamalarını sağlayacak ve karşılıklı çıkarları dikkate alan teknolojik çözümlerle ilgilidir. Su boru hattı altyapısı oluşturma olanaklarını değerlendirmek böyle bir çözüm olabilir.’’ ifadelerini kullandı.

Özbekistan Devlet Başkanı Şevket Mirziyoyev buna karşılık, ileri su tasarrufu teknolojilerinin getirilmesi, su kaynakları yönetiminin dijitalleştirilmesi, Uluslararası Aral Denizi’ni Kurtarma Fonu’nun bu konulardaki kapasitesinin kullanılması, işbirliği kuruluşları ve yapıları ile ilgili önerilerini dile getirdi.

Üçlü zirvede taraflar, Amuderya Nehri’nin su kaynaklarının verimli kullanımının öncelikli önemiyle birlikte iklim değişikliği ve Amuderya Nehri’nin su kaynaklarına artan talep ile ilgili etkili önlemler almak için çok taraflı işbirliği yöntemlerinin daha da geliştirilmesi gerektiğini vurguladılar.

Ayrıca Aşkabat’ta düzenlenen üçlü zirvede, enerji, ulaştırma ve lojistik sektörlerindeki işbirliğinin güçlendirilmesi ve transit rotaların genişletilmesine özel önem verildi.

İlgili diğer haberler

Türkmenistan, Özbekistan ve Tacikistan enerji kurumlarının yöneticileri bir araya gelecekler
Türkmenistan, Özbekistan ve Tacikistan, ortak işletmeler kurmayı planlıyorlar
Türkmenistan, Özbekistan ve Tacikistan Devlet Başkanları Üçlü Zirvesi
Türkmenistan, Amuderya havzasında kaynak kullanımını daha da iyileştirmeyi amaçlıyor
Orta Asya Ülkeleri Cumhurbaşkanları İstişare Toplantısı - Astana
Orta Asya Ülkeleri Cumhurbaşkanları İstişare Toplantısı