Aşkabat, Türkmenistan-İran sınırlarında ticari-ekonomik bölgeler oluşturmayı önerdi

Aşkabat, Türkmenistan-İran sınırlarında ticari-ekonomik bölgeler oluşturmayı önerdi

Türkmenistan’ın başkenti Aşkabat’ta cumartesi günü gerçekleştirilen Türkmenistan-İran Hükümetlerarası Ekonomik İşbirliği Komisyonu’nun 17. Toplantısı’nda, Türkmenistan tarafı Türkmenistan-İran sınırının ayrı ayrı kısımlarında ticari-ekonomik bölgelerin oluşturulmasını teklif etti. İlgili gelişme, Türkmenistan Dışişleri Bakanlığı tarafından servis edildi.

Toplantıda, halihazırda Türkmenistan ile İran arasındaki siyasi, diplomatik, ticari, ekonomik, kültürel ve insani alanlarda karşılıklı yarar sağlayan ve eşit ilişkilerin yürütüldüğü belirtildi.

Türkmenistan ve İran’ın temsilcileri, toplantıda ticari, ekonomik, ulaşım, lojistik, petrol, doğalgaz, sanayi, tarım, su yönetimi, yatırım ve standardizasyon alanlarında ikili ilişkilerin mevcut durumunu ele aldılar ve Türkmenistan-İran Hükümetlerarası Ekonomik İşbirliği Komisyonu’nun daha önceki toplantılarında alınan kararların uygulanmasını değerlendirdiler.

Türkmenistan tarafı ayrıca, ulaşım işbirliği konusunda Çin-Kazakistan-Türkmenistan-İran Ulaşım ve Transit Koridoru’nun yoğunlaştırılması ihtiyacına dikkat çekti. Bu bağlamda, Türkmenistan tarafı projenin hayata geçirilmesinde Türkmenistan’ın olumlu deneyimlerinin bulunduğunu, halihazırda ise ulaşım koridorunun verimli bir doğaya sahip olduğunu vurguladı.

Komisyon toplantısının ardından Türkmenenergo Devlet Elektroenerji Şirketi,Tawanir şirketi, Sanergy Pishro Export and Energy Promotion şirketi arasında Mari (Türkmenistan)-Meşhed (İran) Elektrik İletim Hattı’nın Türkmenistan kesiminin finansmanına ilişkin Çerçeve Anlaşması, Türkmenistan Devlet Karayolu İnşaat İdaresi Ajansı ile İran Yol ve Kentleşme Bakanlığı arasında Gumdag-Etrek-İran Sınırı Karayolu’nun inşasına ilişkin İşbirliği Anlaşması, ayrıca Türkmenistan-İran Ekonomik İşbirliği Komisyonu 17.

Toplantısı’nın Protokolü imzalandı.

İlgili diğer haberler

Mari-Meşhed Elektrik İletim Hattı’nın finansmanına ilişkin Anlaşma imzalandı
Gumdag-Etrek-İran Sınırı Karayolu inşa edilecek
İstanbul, 2023'te uluslararası toplantıların buluşma noktası oldu
Türk müteahhitler, Türkmenistan'da bugüne kadar 51 milyar dolar değerinde proje üstlendi
Cumhurbaşkanı Yardımcısı Yılmaz, 10. Türkmenistan Türk İhraç Ürünleri Fuarı'nın açılış töreninde konuştu Açıklaması
Türkmenistan ile Türkiye arasında ekonomik işbirliği protokolü imzalandı