Astana’da TDT Dışişleri Bakanları Konseyi toplantısı yapıldı

Astana’da TDT Dışişleri Bakanları Konseyi toplantısı yapıldı

Türk Devletleri Teşkilatı (TDT) 10. Zirvesi öncesinde cuma günü Kazakistan’ın başkenti Astana’da TDT Dışişleri Bakanları Konseyi toplantısı düzenlendi. Kazakistan Dışişleri Bakanlığı, gelişmeyle ilgili haber verdi.

Etkinliğe Azerbaycan, Kazakistan, Kırgızistan, Türkiye, Özbekistan, Macaristan Dışişleri Bakanları ve Türkmenistan Dışişleri Bakan Yardımcısı’nın yanı sıra TDT, TÜRKPA ve TÜRKSOY Genel Sekreterleri, Türk Akademisi, Türk Kültür ve Miras Vakfı, Türk Yatırım Fonu Başkanları ve TDT Aksakallar Konseyi Başkanı katıldı.

Toplantıda, yaklaşan Türk Devletleri Teşkilatı 10. Zirvesi hazırlıklarına ilişkin konular görüşüldü ve etkinlik sırasında imzalanacak belgelerin nihai taslakları onaylandı.

Türk Devletleri Teşkilatı 2009 yılında Kazakistan’ın girişimiyle Azerbaycan’ın Nahçıvan kentinde kurulmuştur. Sekretaryası İstanbul’da bulunan teşkilatın üye ülkeleri Azerbaycan, Kazakistan, Kırgızistan, Türkiye ve Özbekistan'dan oluşmaktadır. Macaristan ve Türkmenistan ise teşkilatta gözlemci üye olarak yer almaktadırlar.

Türk Devletleri Örgütü'nün 10. Zirvesi cuma günü Kasım Cömert Tokayev başkanlığında Astana’da gerçekleştirildi. Zirve sırasında Türkmenistan halkının Milli Lideri Gurbanguli Berdimuhamedov, Türkmenistan’ın Türkiye ve Azerbaycan ile işbirliği içinde Hazar Denizi üzerinden Türkmenistan doğalgazının tedariki konusunu yakın gelecekte çözmeyi umduğunu kaydetti.

İlgili diğer haberler

Özbekistan'da yarın Ekonomik İşbirliği Teşkilatı Zirvesi yapılacak
Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, İsrail-Filistin çatışmasına ilişkin, "Önceliğimiz insani ateşkesin tesis edilmesidir.
Kazakistan'da TDT Devlet Başkanları Konseyi 10.Zirvesi düzenlendi
Türkmenistan ile Kazakistan, ortak sınır ticaret merkezi kurmayı planlıyor
Türk Devletleri Teşkilatına üye ülkelerin liderleri "Türk Devri" sloganıyla Astana'da toplanacak
Özbekistan Cumhurbaşkanı Mirziyoyev'e "Türk Dünyası Yüksek Nişanı" takdim edildi