Astana, ilk Orta Asya-AB üst düzey toplantısına ev sahipliği yaptı

Astana, ilk Orta Asya-AB üst düzey toplantısına ev sahipliği yaptı

Kazakistan’ın başkenti Astana’da perşembe günü Orta Asya ülkeleri ile Avrupa Birliği’nin (AB) ilk üst düzey toplantısı yapıldı.

Kazakistan Devlet Başkanlığı Basın Servisi’nden yapılan açıklamaya göre, Orta Asya ülkeleri ile ilk üst düzey toplantısına Kazakistan Devlet Başkanı Kasım Cömert Tokayev, Kırgızistan Devlet Başkanı Sadır Caparov, Tacikistan Devlet Başkanı İmamali Rahman, Özbekistan Devlet Başkanı Şevket Mirziyoyev, Türkmenistan Bakanlar Kurulu Başkan Yardımcısı Hocamurat Geldimuradov ve Avrupa Konseyi Başkanı Charles Michel katıldı.

Görüşmede taraflar, 30 yıllık çok taraflı işbirliğinin sonuçlarını özetlediler. Ayrıca katılımcılar ortak değerler ve karşılıklı çıkarlarla desteklenen güçlü, çeşitlendirilmiş ve ileriye dönük bir işbirliği kurulmasına yönelik çabaları sürdürme taahhütlerini yinelediler.

Katılımcılar ortak basın bildirilerinde, Orta Asya ülkeleri ile AB arasındaki ilişkinin mevcut üst düzey platformların çalışmaları yoluyla kurumsallaşmasını memnuniyetle karşıladılar ve bölgeler arası işbirliğinin geliştirilmesinde sivil toplumun aktif katılımının önemini vurguladılar.

Avrupa Konseyi Başkanı, Orta Asya Devlet Başkanları İstişare Toplantılarının Ortak Açıklamalarında belirtildiği gibi, Orta Asya Devlet Başkanlarının bölgesel işbirliğini ve bağlantıyı güçlendirme çabalarına yüksek değer biçti.

Orta Asya devletlerinin katılımcıları, AB’nin pandemi sonrası yoğun ekonomik kalkınmaya, COViD-19’un neden olduğu sosyo-ekonomik zorlukların üstesinden gelmeye ve bölgede sınır ötesi işbirliğini teşvik etmeye yaptığı katkıyı takdir ettiklerini dile getirdiler.

Taraflar, elverişli iş ortamının oluşturulmasının bölgedeki yatırımları, bağlantı ve ticareti daha da arttırmaya yardımcı olacağının altını çizdiler.Bu bağlamda, AB-Orta Asya Ekonomik Forumu’nun oluşturulmasını memnuniyetle karşıladılar.

AB, 17 Haziran 2019'da Orta Asya Stratejisi’ni kabul etti.

İlgili diğer haberler

Orta Asya Devlet Başkanları Tacikistan'da toplandı
Gurbanguli Berdimuhamedov, Berlin’de Orta Asya-Almanya Zirvesi’ne katıldı
Gurbanguli Berdimuhamedov, Almanya’nın şirketlerini ulaşım ve iletişim alanlarında işbirliğine çağırdı
Türkmenistan, Almanya’nın iş dünyasına elektrik, yenilenebilir enerji alanlarında ortaklık önerdi
Türkmenistan, Avrupa’ya doğalgaz tedarikine yönelik kararlı tutumunu yineledi
Orta Asya ülkelerinin heyet başkanları Olaf Scholz'la bir araya geldiler