Asya ülkelerinden 21 maddelik Antalya Deklarasyonu

Asya ülkelerinden 21 maddelik Antalya Deklarasyonu

TBMM Başkanı Mustafa Şentop'un başkanlığında bu yıl 13'üncüsü düzenlenen Asya Parlamenter Asamblesi (APA) Genel Kurulu'nda, başta terör ve terör örgütleriyle ortak mücadele olmak üzere 21 maddelik Antalya Deklarasyonu kabul edildi.

TBMM Meclis Başkanı Mustafa Şentop'un başkanlığını üstlendiği APA'nın Antalya'da düzenlenen genel kuruluna Azerbaycan, İran, Suudi Arabistan, Türkmenistan, Yemen ve KKTC Meclis Başkanları ile Irak, Filistin, Rusya, Ürdün, Umman Meclis Başkanvekilleri ve birçok Asya ülkesi parlamenteri katıldı. İki gün süren genel kurul sonunda APA üyesi ülkeler, 21 maddelik Antalya Deklarasyonu'nu kabul etti.

Deklarasyonda APA üyelerince, Asya'daki halkların parlak medeniyetler, felsefeler, kültürler, sanatlar, ideolojiler yarattığını ve bilim, teknoloji ve yenilikte büyük başarılar elde ettiğini, Asya ülkelerini birbirine bağlayan köklü tarih, coğrafya, kültür, ekonomi, siyaset ve medeniyet bağlarının altı çizildi.

Uluslararası arenada çok boyutlu, kapsamlı ve yoğun iş birliğini geliştirmek ve ortak çıkarları ve değerleri, ikili ve çok taraflı uluslararası ilişkilerin güçlendirilmesine yönelik çığır açıcı stratejileri teşvik etmek için parlamentolar arası ilişkilerin ve parlamenter diplomasinin azami önemi tekrarlandı.

İlgili diğer haberler

Asya Parlamenter Asamblesi 3. Genel Kurulu başladı
TBMM Başkanı Şentop, APA Genel Kurulu için Antalya'ya geldi
Şentop'tan APA ülkelerine, Cumhurbaşkanı Erdoğan'a Nobel Barış Ödülü için destek çağrısı
TBMM Başkanı Şentop: "Küresel sorunların çözümü işbirliği ve etkin çok taraflılık temelindeki ortak çabalara bağlıdır"
APA 13. Genel Kurulu'nda ikinci gün oturumları başladı
TBMM Başkanı Şentop, Türkmenistan Milli Konseyi Meclis Başkanı Mammedova ile görüştü