Azerbaycan, Türkmenistan doğalgazının ihracati için Trans Hazar projesini destekleyebilir

Azerbaycan, Türkmenistan doğalgazının ihracati için Trans Hazar projesini destekleyebilir

Azerbaycan, Avrupa doğalgaz talebine bağlılıkta Türkmenistan doğalgazını Batı’ya ihraç etmek için Trans Hazar doğalgaz boru hattı projesini destekleyebilir. Azerbaycan Enerji Bakanı Perviz Şahbazov, çarşamba günü Bakü’de Bloomberg ajansına verdiği röportajda konu ile ilgili açıklamalarda bulundu.

Şahbazov, ’Bunun gerçekleşmesi için alıcı ile satıcı arasında yeni anlaşmaların olması gerekir.’’ diye belirtti.

Bakan ayrıca, Doğu ve Batı Avrupa ülke hükümetleri ve şirketlerinin Azerbaycan’dan doğalgaz ithal etmek istediklerini ifade etti.

Bloomberg verilerine göre, doğalgaz fiyatı bu yıl rekor seviyeye yükseldi ve Avrupa, geçtiğimiz 10 yılın en düşük doğalgaz rezervleri ile kışa giriş yaptı.

Azerbaycan’ın mevcut ve muhtemel alıcılar ile daima dirsek temasında olduğunu aktaran Şahbazov, gelecekte yeni satış sözleşmelerinin imzalanma olasılıklarının bir hayli yüksek olduğunu kaydetti.

Azerbaycan, Aralık 2020’de BP şirketi tarafından geliştirilen Şah Deniz sahasından 33 milyar ABD doları tutarında bir maliyete sahip Güney Doğalgaz Koridoru aracılığıyla Avrupa’ya doğalgaz ihracatını başlatmıştı.

Şahbazov’un ifadelerine göre, yeni doğalgaz tedariki olasılıkları 2022 yılının başlarında 20’den fazla ülkenin şirketleri ve hükümetlerini bir araya getiren ve her yıl düzenlenen Güney Doğalgaz Koridoru Konseyi’nde değerlendirilecek.

Güney Doğalgaz Koridoru, Hazar ve Orta Doğu bölgelerinden Avrupa’ya doğalgaz taşınmasını öngören bir Avrupa Komisyonu girişimidir. Güney Doğalgaz Koridoru’nun oluşturulmasındaki temel amaç, Avrupa enerji tedarik kaynaklarının çeşitlendirilmesidir.

Hazar bölgesindeki doğalgaz zengini ülkelerden biri olan Türkmenistan, onaylanmış doğalgaz rezervleri bakımından dünyada dördüncü sırada yer almaktadır.

Türkmenistan Dışişleri Bakanı Raşid Meredov ve Azerbaycanlı mevkidaşı Ceyhun Bayramov, 21 Ocak 2021 tarihinde Türkmenistan ve Azerbaycan Hükümetleri arasında Hazar Denizi'ndeki Dostluk hidrokarbon sahasının ortak araştırılması ve geliştirilmesine ilişkin Mutabakat Zaptı’nı imzaladılar.

İlgili diğer haberler

Türkiye, Türkmenistan ve Azerbaycan arasında 5 anlaşma imzalandı
Bakan Dönmez: "Azerbaycan ve Türkiye'nin Güçlü Enerji Vizyonu Sayesinde Nice İşleri Hep Birlikte...
Üçlü Enerji Bakanları Toplantısı
Üçlü Enerji Bakanları Toplantısı
Bakü-Tiflis-Ceyhan boru hattı yaklaşık 20,7 milyon ton Türkmen petrolünü taşıdı
Ekonomik İşbirliği Teşkilatı ülkeleri, "temiz enerji" konusunda iş birliklerini geliştirecek