BDT Devlet Başkanları Konsey Toplantısı’nın ardından 16 belge imzalandı

BDT Devlet Başkanları Konsey Toplantısı’nın ardından 16 belge imzalandı

Kırgızistan’ın başkenti Bişkek’te 13 Ekim 2023 tarihinde düzenlenen Bağımsız Devletler Topluluğu (BDT) Devlet Başkanları Konsey Toplantısı’nın ardından 16 belge imzalandı. İlgili gelişme, Kırgızistan Devlet Başkanlığı Basın Servisi tarafından duyuruldu.

İmzalanan belgeler, BDT kapsamında işbirliği, 2024 BDT Dönem Başkanlığı, Devlet Başkanları Konsey Toplantısı’nın düzenlenmesi, BDT Onur Nişanı’nın verilmesi, Uluslararası Rus Dili Örgütü’nün kurulması ve dilin etnik gruplar arasında iletişim dili olarak desteklenmesi, dijital teknolojiler alanında yönetişim sistemlerinin uyumlaştırılması, çok kutuplu bir dünyada devletlerarası ilişkiler ve dini özgürlüklerin korunması konularında görüş alışverişinde bulunulmasını içeriyor.

Belgelerde ayrıca, BDT Gözlemcisi ve Ortağı Statüsü, kara para aklama ve terörizmin finansmanı risklerinin değerlendirilmesi için Uluslararası Merkezin kurulması, adli faaliyetler alanında Koordinasyon Konseyi’nin oluşturulması, 2024-2028 Yılları İçin Devletlerarası Suç Kontrol Programı, ’Barışın Güçlendirilmesine Katkı’’ nişanı, Semerkant’ın 2024 yılında BDT Kültür Başkenti olarak ilan edilmesi de ele alınmaktadır.

Ayrıca, BDT yasal düzenlemelerinde yapılan değişikliklere ilişkin belgeler, BDT İcra Komitesi Yönetmeliği’nde yapılan değişikliklere ilişkin Protokol, BDT organlarının kararlarında yapılan değişiklikler ve Topluluk organlarının birleşik bütçesine katkı paylarının aktarılmasına ilişkin 2003 tarihli BDT Devlet Başkanları Konsey Kararı imzalandı.

BDT Devlet Başkanları Konsey Toplantısı’nda konuşan Türkmenistan Devlet Başkanı, borç yükümlülükleri ve karşılıklı ödeme konularının görüşülmesi teklifinde bulundu.

İlgili diğer haberler

Semerkant, 2024 yılı BDT Kültür Başkenti statüsünü devraldı
Özbekistan'ın Semerkant Şehri 2024 BDT Kültür Başkenti Oldu
Rusya ve Orta Asya'nın Dışişleri Bakanları Semerkant’ta bir araya gelecekler
Bağımsız Devletler Topluluğu Dışişleri Bakanları toplantısı Semerkant'ta düzenlendi
Semerkant’ta BDT Dışişleri Bakanlar Konseyi Toplantısı düzenlendi
BDT Devlet Başkanları Yüksek Konseyi Zirvesi Kırgızistan'da Gerçekleşti