Biden, ABD-Türkmenistan ortaklığının daha da genişlemesini umuyor

Biden, ABD-Türkmenistan ortaklığının daha da genişlemesini umuyor

ABD Başkanı Joe Biden, Türkmenistan’ın Bağımsızlık Günü vesilesiyle Türkmenistan Devlet Başkanı Serdar Berdimuhamedov’a gönderdiği tebrik mektubunda, Türkmenistan ile ABD arasındaki ortaklığın daha da geliştirilmesi ve genişletilmesini umduğunu kaydetti. Biden’ın tebrik mektubu, çarşamba günü Türkmenistan resmi basınında yayınlandı.

Biden tebrik mektubunda, ’İklim konularını ele almak ve metan emisyonlarını azaltmak için birlikte çalışıyoruz. ABD-Orta Asya Devlet Başkanları formatında ilk zirvemizi gerçekleştirerek, hükümetlerarası ve ekonomik bağları güçlendirmeye yönelik önemli adımlar attık.’’ ifadelerine yer verdi.

Joe Biden, Türkmenistan Devlet Başkanı Serdar Berdimuhamedov’a ve tüm Türkmenistan halkına Milli bayram olan Bağımsızlık Günü’nü coşkulu ve barışçıl bir şekilde kutlamalarını diledi.

ABD Dışişleri Bakanı Anthony Blinken de salı günü ABD Dışişleri Bakanlığı tarafından yapılan basın açıklaması ile Türkmenistan’ı ülkenin Bağımsızlığının 32. Yıldönümü münasebetiyle tebrik etti.

Anthony Blinken kutlama mesajında, ’Amerika Birleşik Devletleri, Türkmenistan’ın pozitif tarafsızlık ilkesine dayanan Bağımsızlığına, egemenliğine ve toprak bütünlüğüne olan kalıcı bağlılığını sürdürmektedir. Geçtiğimiz yıllar boyunca elde ettiğimiz ikili başarıları değerlendirirken, diplomatik ilişkilerimizin 32. yılını ekonomik bağlarımızı daha da geliştirmek ve iklim değişikliği ile mücadele etmek için bir fırsat olarak görüyoruz.’’ diye kaydetti.

Türkmenistan Devlet Başkanı Serdar Berdimuhamedov, ülkenin Bağımsızlık Günü vesilesiyle Rusya, Çin, Özbekistan, İran, Almanya, Türkiye, Hindistan, Romanya, Belarus, Azerbaycan ve Filistin Devlet Başkanları, Birleşik Krallık, Suudi Arabistan, İspanya ve Hollanda Kralları ile Japonya İmparatoru’ndan da kutlama mesajları aldı.

İlgili diğer haberler

Haftanın tarihine bakış
Türkmenistan Devlet Başkanı, Dubai’de BAE Başkan Yardımcısı ile görüştü
Haftanın tarihine bakış
Türkiye’nin Türkmenistan Büyükelçisi, Aşkabat’ta bir tanışma toplantısı düzenledi
Batı Akdeniz İhracatı İlk 2 Ayda 422 Milyon Dolara Ulaştı
Çevre Bakanı: Elektronik Beton İzleme Sistemi ile 405 Bin Binayı Denetledik