BM, Doha'da Afganistan için "ortak noktalar" arıyor

BM, Doha'da Afganistan için "ortak noktalar" arıyor

BİRLEŞMİŞ Birleşmiş Milletler (BM) Genel Sekreteri Antonio Guterres, Katar'ın başkenti Doha'da Afganistan ile ilgili "ortak noktalar" aramak için iki günlük toplantı düzenledi.

BM Genel Sekreter Sözcüsü Stephane Dujarric, günlük basın brifinginde, toplantının bir çalışma yemeğiyle başladığını belirtti.

Dujarric, toplantıya Türkiye, Çin, Fransa, Almanya, Hindistan, Endonezya, İran, Japonya, Kazakistan, Kırgızistan, Norveç, Pakistan, Katar, Rusya, Suudi Arabistan, Tacikistan, Türkmenistan, Birleşik Arap Emirlikleri, İngiltere, ABD, Özbekistan, Avrupa Birliği ve İslam İşbirliği Örgütünden heyetlerin katıldığını bildirdi.

Yarın sona erecek toplantının temel amacının uluslararası toplumla "Taliban yönetimiyle temel konularda nasıl bir iletişim kurulacağını" araştırmak olduğunu aktaran Dujarric, "Guterres, özel temsilcilerle yürüttüğü toplantıda, özellikle kadın ve kızlara yönelik insan hakları konuları, kapsayıcı yönetişim, terörle mücadele ve uyuşturucu kaçakçılığı ile ilgili hususlarda ortak noktaları araştıracak." dedi.

Dujarric, toplantıya Taliban yönetiminden davetli olmadığını, Guterres'in toplantı sonrasında basına açıklama yapacağını söyledi.

Kadın personele çalışma yasağı getirilmesi kınanmıştı

Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi Afganistan'daki Taliban yönetiminin BM kadın personeline getirdiği çalışma yasağını kınayan kararı 28 Nisan'da kabul etmişti.

Kararda, Taliban yönetimine kadınlara yönelik yasakları hızlı bir şekilde "geri çevirme" çağrısı yapılırken, Taliban yönetiminden kadınların eğitim, istihdam, hareket serbestisi ve kamu hayatına eşit katılımını tekrar sağlaması talep edilmişti.

Taliban'ın kadın personel yasakları

Taliban'ın 15 Ağustos 2021'de Afganistan yönetimine gelmesiyle ülkede kadınların çalışmasına ve kızların eğitim almasına yönelik ciddi kısıtlamalar getirilmişti.

Kızların önce ortaokul ve liselerde, Aralık 2022'de ise üniversitelerde eğitim alması engellenmişti. Yine aralık ayında Afgan kadınların yerel ve yabancı sivil toplum kuruluşlarında çalışması da askıya alınmıştı.

Ayrıca, BM Afganistan Yardım Misyonu (UNAMA), Afganistan'ın Nangarhar vilayetinde BM'ye bağlı Afgan kadın personelin işe gitmesinin engellendiğini bildirerek, "Yetkililere, BM'nin kadın personeli olmadan çalışamayacağını ve hayat kurtarıcı yardım sağlayamayacağını hatırlatmak isteriz." ifadesine yer vermişti.

Taliban, kız öğrencilerin eğitimlerine ara verme kararının ardından 24 Aralık 2022'de de sivil toplum kuruluşlarında (STK) kadın personel çalıştırılmasını ikinci bir duyuruya kadar askıya almıştı. Kadın personelin işlerine son vermeyen STK'lerin lisanslarının iptal edileceği kaydedilmişti.

Bunun üzerine Save The Children, the Norwegian Refugee Council ve CARE gibi ülkedeki bazı uluslararası yardım kuruluşları çalışmalarını durdurmuştu. Taliban'ın kararına Avrupa Birliği, BM, ABD ve birçok ülkeden tepki gösterilmişti.

İlgili diğer haberler

Guterres: "BM, Afganistan'da kadın haklarına yönelik sistematik ihlallere sessiz kalmayacak "
BM, Doha'da Afganistan için "ortak noktalar" arıyor
Taliban'ın uluslararası görüşme trafiği
Katar Başbakanı ve BM Genel Sekreteri Afganistan'daki Durumu Ele Aldı
Taliban, Afganistan'daki Büyükelçiliklerin Açılmasını İstiyor
Taliban, Afganistan'daki büyükelçiliklerin açılmasını istedi