Dünyada 2022 böyle geçti: Temmuz-ağustos-eylül

Dünyada 2022 böyle geçti: Temmuz-ağustos-eylül

İngiltere Kraliçesi 2.Elizabeth'in vefatı, eski Japonya Başbakanı Abe Şinzo'nun uğradığı suikast sonucunda hayatını kaybetmesi, İran'da "başörtüsü kurallarına uymadığı gerekçesiyle" gözaltına alındıktan sonra fenalaşarak hastaneye kaldırılan 22 yaşındaki Mahsa Emini'nin hayatını kaybetmesi, Türkiye, Ukrayna, Rusya ve Birleşmiş Milletler (BM) arasında imzalanan Tahıl Sevkiyatı Anlaşması kapsamında ilk geminin Odessa Limanı'ndan demir alması, ABD Temsilciler Meclisi Başkanı Nancy Pelosi'nin Tayvan ziyareti, dünyada Temmuz-Ağustos- Eylül 2022'nin başlıca gelişmeleri olarak dikkati çekti.

???????İngiltere Kraliçesi 2. Elizabeth, İskoçya'daki Balmoral Kalesi'nde 96 yaşında vefat etti. Kraliçe'nin ölümü nedeniyle sevenleri yasa boğulurken, bazı ülkelerde de yas ilan edildi. Kraliçe Elizabeth'in tabutunu, cenaze merasimine kadar tutulduğu Westminster Hall'de yaklaşık 250 bin kişi ziyaret etti.

2. Elizabeth'in resmi cenaze töreni, 19 Eylül'de dünyadan çok sayıda üst düzey devlet yetkilisinin katılımıyla tarihi Westminster Abbey Kilisesi'nde yapıldı. "Yaşlılık nedeniyle" öldüğü belirtilen Kraliçe'nin naaşı, Windsor Kalesi'ndeki St. George Şapeli'ne nakledilip aile üyelerinin katıldığı özel bir törenle defnedildi. Kraliçe'nin ölümünün ardından 73 yaşındaki oğlu Charles tahta geçerek İngiltere Kralı oldu.

Japonya'da Üst Meclis için seçim rüzgarları eserken, ülkede en uzun süre başbakanlık yapan Şinzo Abe, 8 Temmuz'da Nara kentinde Liberal Demokrat Parti adayının seçim kampanyasına destek için açık hava etkinliğinde yaptığı konuşma sırasında uğradığı suikastta göğsünden vuruldu.

Ağır yaralı olarak kaldırıldığı hastanede hayatını kaybeden Abe için 27 Eylül'de aralarında Mevlüt Çavuşoğlu'nun da olduğu yaklaşık 700 yabancı delegasyonunun katılımıyla resmi cenaze töreni düzenlendi.

İran'ın başkenti Tahran'da "ahlak polisi" olarak bilinen İrşad devriyeleri tarafından "başörtüsü kurallarına uymadığı gerekçesiyle" gözaltına alındıktan sonra fenalaşarak hastaneye kaldırılan 22 yaşındaki Mahsa Emini'nin 16 Eylül'de yaşamını yitirmesi, yalnızca ülkede değil dünyanın birçok kentinde de protestolara yol açtı. İran'da ateşi dinmeyen ve aylarca süren gösterilerde, yüzlerce kişi hayatını kaybetti, yaralandı veya gözaltına alındı.

Dünyanın ilk evcilleştirilen tahıllarından olan buğdayın üretim ve arzında başta iklim değişikliğinden kaynaklı sorunlar yaşanırken, bunlara Avrupa'nın "ekmek sepeti" olarak adlandırılan Ukrayna'da çıkan savaş da eklendi.Savaşın buğday krizini derinleştirdiği dönemde Türkiye, Ukrayna, Rusya ve Birleşmiş Milletler (BM) arasında 22 Temmuz'da yapılan tahıl sevkiyatı anlaşması sayesinde ilk geminin 1 Ağustos'ta Odessa Limanı'ndan ayrılması birçok ülke ve uluslararası örgüt tarafından memnuniyetle karşılandı.

ABD Temsilciler Meclisi Başkanı Nancy Pelosi ve beraberindeki Kongre heyetinin Tayvan ziyareti, Çin'in tepkisini çekti. Tayvan'ı topraklarının parçası olarak gören Çin, "(Pelosi'nin Tayvan ziyareti) Bu davranış, ateşle oynamak gibi son derece tehlikeli. Ateşle oynayan kendini yakar." açıklaması yaptı. Çin, ziyaretin ardından Ada çevresinde gerçek silah ve mühimmatın kullanıldığı askeri tatbikatlar düzenledi.

2022'nin temmuz, ağustos ve eylül aylarında şu önemli gelişmeler yaşandı:

1 TEMMUZ

Nijerya'nın Zamfara eyaletinde düzenlenen hava operasyonunda 82 silahlı çete üyesi etkisiz hale getirildi.

2 TEMMUZ

Yılda yaklaşık 14 milyon ton plastik kullanan Hindistan, çevre kirliliğiyle mücadele için tek kullanımlık plastik ürünleri yasakladı.

Cumhurbaşkanı Yardımcısı Fuat Oktay, Türkmenistan doğal gazının Türkiye'ye ulaştırılması için 3 alternatif üzerinde çalışıldığını ve çalışmalarda sona yaklaşıldığını açıkladı.

4 TEMMUZ

Amerikan Havacılık ve Uzay Dairesinin (NASA) Ay'ı inceleyecek yeni uydusu 4 aylık yolculuğuna başladı.

5 TEMMUZ

İtalya'da hükümet, kuraklıktan en çok etkilenen 5 bölgede olağanüstü hal (OHAL) kararı aldı.

NATO Genel Sekreteri Jens Stoltenberg, karşılaşılan tüm güvenlik tehditleriyle mücadele edilmesi gerektiğine işaret ederek, "Hem daha agresif bir Rusya hem elbette FETÖ terörü." dedi.

6 TEMMUZ

Beyaz Saray Sözcüsü Karine Jean-Pierre, Türkiye'ye F-16 satışı konusunu birkaç aydır görüştüklerini ve ABD Başkanı Joe Biden'ın bu talebi desteklediğini bildirdi.

7 TEMMUZ

İngiltere Başbakanı Boris Johnson, iktidardaki Muhafazakar Parti liderliğinden istifa etti.

8 TEMMUZ

Japonya'nın Nara kentinde katıldığı etkinlikte silahla vurularak ağır yaralanan eski Japonya Başbakanı Abe Şinzo, yaşamını yitirdi.

9 TEMMUZ

Ekonomik krizin hayat şartlarının ağırlaşması nedeniyle hükümet karşıtı protestolara sahne olan Sri Lanka'da göstericiler, başkent Kolombo'da önce devlet başkanlığı yerleşkesine girdi sonra da Başbakanlık konutuna girip binayı ateşe verdi. 13 Temmuz'da ülkeden ayrıldığı doğrulanan ve ertesi gün elektronik posta yoluyla istifa mektubunu gönderen Devlet Başkanı Gotabaya Rajapaksa, 2 Eylül'de ülkesine döndü.

Rajapaksa'nın istifasının ardından geçici devlet başkanı olarak atanan Başbakan Ranil Wickremesinghe, olağanüstü hal (OHAL) ilan etti. Wickremesinghe, parlamentoda 20 Temmuz'da yapılan oylamada ülkenin yeni devlet başkanı seçildi.

12 TEMMUZ

Dünya Sağlık Örgütü (DSÖ), Kovid-19 salgınının "küresel acil durum" şeklinde nitelendirilmeye devam edilmesi yönünde karar aldı.

Avrupa Birliği (AB) Komisyonunun Adaletten Sorumlu Üyesi Didier Reynders, üye ülkelerin şimdiye kadar 13 milyar 800 milyon avroluk Rus varlığını dondurduğunu duyurdu.

15 TEMMUZ

ABD Temsilciler Meclisi, savunma bütçesini de içeren Ulusal Savunma Yetkilendirme Yasa (NDAA) tasarısına Türkiye'ye F-16 satışını şarta bağlayan eklemeyi kabul etti.

18 TEMMUZ

Hindistan parlamentosunda ülkenin 15. cumhurbaşkanını belirlemek üzere oy verme işlemi başladı. Cumhurbaşkanı seçilen Ulusal Demokratik İttifak (NDA) adayı Draupadi Murmu, 25 Temmuz'da yemin ederek göreve başladı.

19 TEMMUZ

İngiltere'de hava sıcaklığı öğle saatlerinde 40 dereceyi aşarak ülke tarihinin en yüksek seviyesine ulaştı.

Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'a, Karadeniz üzerinden tahıl ihracatı ve gıda sorunları konusunda arabuluculuk çabalarından dolayı teşekkür etti.

20 TEMMUZ

Aşırı sıcaklar nedeniyle İspanya'da 678, komşu Portekiz'de bin 65 kişi hayatını kaybetti.

21 TEMMUZ

İtalya Başbakanı Mario Draghi, istifasını sundu.

ABD Dışişleri Bakanlığı, Türkiye'nin ev sahipliğinde İstanbul'da Ukrayna ile Rusya arasında imzalanacak olan Ukrayna'nın Tahıl Sevkiyatı Anlaşması'nı memnuniyetle karşıladıklarını, Birleşmiş Milletler (BM) ve Türkiye'nin bu konudaki çabalarını takdir ettiklerini açıkladı.

22 TEMMUZ

Uluslararası Adalet Divanı, Gambiya'nın Myanmar'a açtığı "Arakanlı Müslümanlara yönelik soykırımın soruşturulması" davasında, Myanmar'ın yaptığı itirazların tamamını reddetti.

23 TEMMUZ

DSÖ, maymun çiçeği salgınını Uluslararası Halk Sağlığı Acil Durumu ilan etti.

25 TEMMUZ

Myanmar'da 2021 darbesi sonrası iktidara gelen askeri yönetim, aralarında darbe ile devrilen Ulusal Demokrasi Birliği (NLD) milletvekilinin de olduğu 4 kişiyi idam etti.

Katoliklerin ruhani lideri ve Vatikan Devlet Başkanı Papa Franciscus, Kanada'daki yatılı kilise okullarında yerli çocuklara yönelik istismarlar ve kötü muamele için özür diledi.

26 TEMMUZ

Beyaz Saray Ulusal Güvenlik Konseyi Stratejik İletişim Direktörü John Kirby, Ukrayna'dan tahıl çıkarılması konusunda Müşterek Koordinasyon Merkezi kurulmasındaki çabalarından dolayı Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'a teşekkür etti.

28 TEMMUZ

Avrupa Birliği (AB) ülkelerinde bu yılın başından beri meydana gelen orman yangını sayısının, aynı dönem için 15 yıllık ortalamanın neredeyse dört katı olduğu bildirildi.

29 TEMMUZ

İspanya'da maymun çiçeği virüsü nedeniyle ilk kez bir kişinin hayatını kaybetmesiyle Avrupa'da ilk ölüm kayıtlara geçti.

30 TEMMUZ

Irak'ın başkenti Bağdat'ta Sadr Hareketi lideri Mukteda es-Sadr yanlıları, bastıkları meclis binasında açık süreli oturma eylemi yaptı.

Rus enerji şirketi Gazprom, Letonya'ya doğal gaz sevkiyatını durdurduğunu bildirdi.

31 TEMMUZ

Myanmar'da 2021 darbesi sonrası iktidara gelen askeri yönetim, olağanüstü hali 2023'e kadar uzattı.

1 AĞUSTOS

Türkiye, Ukrayna, Rusya ve Birleşmiş Milletler (BM) arasında 22 Temmuz'da yapılan tahıl sevkiyatı anlaşması kapsamında ilk geminin Ukrayna'nın Odessa Limanı'ndan çıkması birçok ülke ve uluslararası örgüt tarafından memnuniyetle karşılandı.

Hindistan'da maymun çiçeği virüsü nedeniyle ilk kez bir kişinin hayatını kaybetmesiyle Asya'da ilk ölüm kaydedilmiş oldu.

Kovid-19 önlemleri kapsamında sınırlarını kapatan Yeni Zelanda, Mart 2020'den bu yana ilk kez sınırlarını tam olarak açtı.

Kosova hükümetinin, ülkedeki Sırplara da ulusal araç plakası ve kimlik uygulamasını getiren, bu nedenle Sırbistan'la krize neden olan kararı 1 ay ertelediği bildirildi. NATO'nun Kosova Gücü (KFOR), Kosova'nın kuzeyinde istikrarın tehlikeye girmesi durumunda müdahaleye hazır olduğunu duyurdu.

2 AĞUSTOS

Sırbistan Cumhurbaşkanı Aleksandar Vucic, Kosova'nın bağımsız bir ülke olmadığını, uluslararası hukuka göre Sırbistan'ın bir parçası olduğunu söyledi.

ABD Temsilciler Meclisi Başkanı Nancy Pelosi ve beraberindeki Kongre heyetini taşıyan uçak, Tayvan'a ulaştı. Çin Dışişleri Bakanlığı: "(Pelosi'nin Tayvan ziyareti) Bu davranış, ateşle oynamak gibi son derece tehlikeli. Ateşle oynayan kendini yakar." ifadesini kullanarak ziyarete tepki gösterdi. Ada'yı topraklarının parçası olarak gören Çin, ziyaretin ardından Ada çevresinde gerçek silah ve mühimmatın kullanıldığı askeri tatbikatlar düzenledi.

4 AĞUSTOS

29 Haziran 2022, dünyada şu ana dek yaşanan en kısa gün olarak kayıtlara geçti.

6 AĞUSTOS

İsrail ordusu, 2 gündür saldırı düzenlediği abluka altındaki Gazze Şeridi'nden yaklaşık 449 roket atıldığını, bunlardan 81'inin Gazze içine, 14'ünün de denize düştüğünü açıkladı.

8 AĞUSTOS

Eski ABD Başkanı Donald Trump'ın Florida eyaletinde bulunan Mar-a-Lago malikanesi, Federal Soruşturma Bürosu (FBI) ajanlarınca düzenlenen baskınla arandı. Baskında, "çok gizli" (Top Secret) damgalı 11 set belge alındığı tutanaklara geçirildi. ABD Adalet Bakanı Merrick Garland, 11 Ağustos'taki açıklamasında, Trump'ın malikanesine düzenlenen baskını kendisinin onayladığını söyledi.

10 AĞUSTOS

Kongo Demokratik Cumhuriyeti'nde 800'den fazla mahkum hapishaneden kaçtı.

11 AĞUSTOS

Fransa'da yılbaşından bu yana yangınlar nedeniyle en az 57 bin 600 hektar yeşil alan yok oldu.

12 AĞUSTOS

Avustralya'da Federal Mahkeme, kişisel konum verilerini topladığı gerekçesiyle Google'ı 58,4 milyon ABD doları ceza ödemeye mahkum etti.

Kolombiya'da Cumhurbaşkanlığı görevini devralan Gustavo Petro ile Venezuela Devlet Başkanı Nicolas Maduro, 3 yıl sonra karşılıklı olarak büyükelçi atadıklarını duyurdu.

Taraflar arasında Kolombiya'nın Venezuela'da Devlet Başkanı Nicolas Maduro hükümetine karşı darbe girişiminde bulunan ABD destekli muhalif lider Juan Guaido'yu desteklemesi nedeniyle kesilen diplomatik ilişkiler, 29 Ağustos'ta iki ülkenin büyükelçilerinin görev yerlerine ulaşmasıyla yeniden kuruldu.

15 AĞUSTOS

Eski Avustralya Başbakanı Scott Morrison'un, başbakanlığı döneminde Sağlık, Maliye ve Kaynaklar bakanlıklarını ortak yönetmek için kendini gizlice yetkilendirdiği iddia edildi.

16 AĞUSTOS

Küresel gıda krizinin ve artan gıda fiyatlarının çözümüne yönelik Türkiye'nin ve Birleşmiş Milletler'in (BM) arabuluculuğunda yapılan anlaşmanın ardından Ukrayna'dan ihraç edilen tahıl ve diğer gıda maddelerinin yüzde 26'sı Türkiye'ye ulaştı.

Kanada'nın Quebec eyaletinde, Katolik kilisesine bağlı 88 papaz hakkında reşit olmayan çocuklara cinsel tacizde bulundukları iddiasıyla toplu dava açıldı.

17 AĞUSTOS

Türkiye ve İsrail karşılıklı olarak büyükelçi atama kararı aldı.

18 AĞUSTOS

ABD'nin New York eyaletinde hakim karşısına çıkan Trump Şirketler Grubu (Trump Organization) yöneticisi Allen H. Weisselberg, vergi kaçırma da dahil, hakkındaki 15 ayrı suçlamayı kabul etti.

Afganistan'ın başkenti Kabil'de akşam namazı sırasında bir camide meydana gelen patlamada 21 kişi yaşamını yitirdi.

19 AĞUSTOS

Hırvatistan'ın Osijek şehrindeki Drava Nehri'nde, İkinci Dünya Savaşı'ndan kalma bomba bulundu.

Suriye'nin kuzeyinde Fırat Kalkanı Harekatı ile terörden arındırılan Bab ilçe merkezine yapılan füzeli saldırıda 9 sivil hayatını kaybetti, 15 sivil yaralandı.

Finlandiya'da katıldığı bir partide arkadaşlarıyla dans ederken çekilen görüntülerinin sızdırılmasının ardından tartışmaların odağında olan Başbakan Sanna Marin'in yaptırdığı uyuşturucu testi negatif çıktı. Finlandiya sivil ombudsmanı, 4 Kasım'da alınan şikayetlerin Marin'in herhangi bir resmi görevi tehlikeye attığını kanıtlamadığını belirterek, Marin'in başbakan olarak görevlerini ihmal etmediği sonucuna vardı.

21 AĞUSTOS

Sudan'da 79 kişinin hayatını kaybettiği seller nedeniyle olağanüstü hal (OHAL) ilan edildi.

Rusya'nın tanınmış siyaset uzmanı Aleksandr Dugin'in kızı Darya Dugina, içinde bulunduğu aracın infilak etmesi sonucu hayatını kaybetti. Rusya Federal Güvenlik Servisi (FSB), saldırının arkasında Ukrayna özel servislerinin bulunduğunun tespit edildiğini bildirdi. Ukrayna Devlet Başkanı Volodimir Zelenskiy, suçlamayı reddederek "Bu kesinlikle bizim sorumluluğumuzda değil." dedi.

22 AĞUSTOS

İsviçre Alplerindeki buzulların toplam hacminin 1931'den bu yana yarı yarıya eridiği ve bunun iklim değişikliği nedeniyle son yıllarda hızlandığı bildirildi.

Gökbilimciler tarafından yürütülen bir çalışmada, bu zamana kadar gözlemlenen en büyük kara delik jeti keşfedildi.

23 AĞUSTOS

Manş Denizi üzerinden 1 günde yaklaşık bin 300 düzensiz göçmenin Fransa'dan İngiltere'ye ulaşmasıyla günlük geçiş rekoru kırıldı.

Avrupa Birliği (AB) Komisyonunun Ortak Araştırma Merkezi uzmanları, Avrupa'nın son 500 yılın en kurak dönemini geçirdiğini bildirdi.

ABD Havacılık ve Uzay Ajansının (NASA) 25 Aralık 2021'de uzaya fırlattığı James Webb Uzay Teleskobu, Jüpiter'in daha önce benzeri görülmemiş görüntülerini kaydetti.

Birleşmiş Milletler Çocuklara Yardım Fonu (UNICEF) Rusya'nın Ukrayna'ya karşı 24 Şubat'ta başlattığı savaşta bugüne kadar yaklaşık 1000 çocuğun yaşamını yitirdiğini veya yaralandığını bildirdi.

24 AĞUSTOS

ABD'nin, yaklaşık 25 yıl aradan sonra Sudan'ın başkenti Hartum'a atadığı yeni büyükelçi John Godfrey görevine başladı.

Sömürge döneminde topraklarından çıkarılan Kenyalılar, Avrupa İnsan Hakları Mahkemesinde (AİHM) İngiltere'ye karşı dava açtı.

26 AĞUSTOS

Azerbaycan Cumhurbaşkanı İlham Aliyev, Laçın şehri ile Zabuh ve Sus köylerinin Azerbaycan'ın kontrolüne geçtiğini duyurdu.

28 AĞUSTOS

ABD savaş gemileri, Temsilciler Meclisi Başkanı Nancy Pelosi'nin ay başındaki ziyaretinin ardından ilk kez Tayvan Boğazı'ndan geçti.

30 AĞUSTOS

Eski Sovyetler Birliği'nin son devlet başkanı Mihail Gorbaçov hayatını kaybetti.

Ünlü devrimci lider Ernesto Che Guevara'nın oğlu Camilo Guevara (60) Venezuela'da hayatını kaybetti.

1 EYLÜL

Tarihinin en ağır ekonomik kriziyle karşı karşıya kalan Sri Lanka, Uluslararası Para Fonu (IMF) ile 2,9 milyar dolarlık kredi ön anlaşmasına vardı.

2 EYLÜL

Rus enerji şirketi Gazprom, Kuzey Akım boru hattından doğal gaz sevkiyatının belirsiz bir süreliğine durdurulduğunu açıkladı.

5 EYLÜL

İngiltere'de iktidardaki Muhafazakar Parti liderliğine seçilen Liz Truss, ülkenin yeni başbakanı oldu.

6 EYLÜL

İngiltere Başbakanı Boris Johnson, Kraliçe 2. Elizabeth'e istifasını sundu. İngiltere'nin yeni Başbakanı Liz Truss, Kraliçe 2. Elizabeth'ten hükümeti kurma görevini aldı.

8 EYLÜL

İngiltere Kraliçesi 2. Elizabeth, 96 yaşında vefat etti. Elizabeth'in ölümünün ardından 73 yaşındaki oğlu Charles tahta geçerek İngiltere Kralı oldu.

14 EYLÜL

Birleşmiş Milletler (BM) Genel Sekreteri Antonio Guterres, Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin ile Ukrayna tahılının güvenli sevkiyatı için imzalanan anlaşmanın genişletilmesi konusunda görüştü.

Ukrayna Devlet Başkanı Volodimir Zelenskiy, yaklaşık bir hafta önce Rus güçlerinden geri alınan Harkiv bölgesine bağlı İzyum'da toplu mezar bulunduğunu bildirdi.

16 EYLÜL

Kırgızistan ve Tacikistan arasındaki sınır birlikleri arasında çıkan büyük çaplı çatışmada her iki tarafta 100 civarında kişi yaşamını yitirdi. Taraflar saat 16.00'da ateşkes konusunda anlaşmaya vardı. 31 yıldır sınır anlaşmazlığı yaşayan Kırgızistan ve Tacikistan'ın istihbarat teşkilatlarının başkanları arasında 19 Eylül'de barışı hedefleyen bir protokol imzalandı.

İran'ın başkenti Tahran'da 13 Eylül'de "ahlak polisi" olarak bilinen İrşad devriyeleri tarafından "başörtüsü kurallarına uymadığı gerekçesiyle" gözaltına alındıktan sonra fenalaşarak hastaneye kaldırılan 22 yaşındaki Mahsa Emini'nin 16 Eylül'de yaşamını yitirmesi, ülke yönetimine karşı protestolara yol açtı.

Resmi kaynaklardan, aylarca süren protestolarda ve çıkan olaylarda, siviller ile güvenlik güçlerinin öldüğüne dair açıklamalar yapılıyor ancak ölü sayısı hakkında net bilgi verilmiyor.Merkezi Norveç'te bulunan İran İnsan Hakları Örgütü ise 22 Kasım'da yaptığı açıklamada, gösterilerde 416 kişinin öldüğünü duyurdu.

Avrupa Birliği, 25 Eylül'de protestoları bastırmak için şiddet uygulanmaması ve halkın internet erişimine izin verilmesi çağrısında bulundu.Emini'nin ölümü dünya genelinde birçok kentte protesto edildi.

ABD, Güney Kıbrıs Rum Yönetimi'ne (GKRY) uyguladığı silah ambargosunu 2023 mali yılı için kaldırma kararı aldı. Türkiye ve Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti, karara tepki gösterdi.

19 EYLÜL

İngiltere Kraliçesi 2. Elizabeth'in resmi cenaze töreni, dünya genelinden çok sayıda üst düzey devlet yetkilisinin katılımıyla tarihi Westminster Abbey Kilisesi'nde yapıldı. Törenin ardından Kraliçe'nin naaşı, Windsor Kalesi'ndeki St. George Şapeli'nde defnedildi.

21 EYLÜL

Eski ABD Başkanı Donald Trump, üç çocuğu ve Trump Organization şirketi hakkında geniş çaplı dolandırıcılık iddiasıyla New York Eyalet Başsavcılığınca dava açıldı.

22 EYLÜL

Kamboçya'da Kızıl Kmerler rejiminin işlediği iddia edilen suçlara dair Birlemiş Milletler (BM) destekli yürütülen dava, 16 yıllık yargılamaların ardından sona erdi. 16 yıllık yargı süreci, 337 milyon dolara mal olurken, davada sadece 3 kişi mahkum edildi.

23 EYLÜL

Birleşmiş Milletlere (BM) bağlı Bağımsız Uluslararası Ukrayna Araştırma Komisyonu, Rusya ile savaşın sürdüğü Ukrayna'da savaş suçları işlendiği sonucuna vardı.

25 EYLÜL

İtalya'da yapılan genel seçimleri, aşırı sağcı, İtalya'nın Kardeşleri Partisi (FdI) ve liderlik ettiği sağ ittifak kazandı.

26 EYLÜL

Danimarka'da donanma yetkilileri, Baltık Denizi'nde, Rusya'dan Avrupa'ya giden bir boru hattında deniz trafiği için tehlikeli bir gaz sızıntısı gözlemlendiğini açıkladı.

Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin, eski ABD Ulusal Güvenlik Ajansı (NSA) çalışanı Edward Snowden'a Rusya vatandaşlığı verdi.

27 EYLÜL

Ukrayna'daki Rusya yanlısı ayrılıkçıların kontrolündeki sözde Donetsk ve Luhansk Halk Cumhuriyetleri ile Rus ordusunun ele geçirdiği Herson ve Zaporijya bölgelerinde düzenlenen referandumlarda "Rusya'ya bağlanma" kararı çıktı. Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin, bu bölgelerin Rusya'ya bağlanmasına yönelik anlaşmaları 30 Eylül'de imzaladı. Ancak Avrupa Birliği ve NATO, referandumu tanımadığını açıkladı.

Danimarka Başbakanı Mette Frederiksen, Baltık Denizi'nde Rusya'ya ait Kuzey Akım 1 ve Kuzey Akım 2 boru hattında gaz sızıntılarının, kasıtlı bir eylemden kaynaklandığını söyledi.

29 EYLÜL

NATO, Kuzey Akım 1 ve Kuzey Akım 2 doğal gaz boru hatlarındaki tahribatın "sabotaj" sonucu meydana geldiğini, müttefiklerin kritik altyapılarına yönelik saldırılara kararlı bir karşılık verileceğini bildirdi.

30 EYLÜL

Burkina Faso'da ordu, ülkedeki güvenlik durumunu gerekçe göstererek iktidara el koydu.

İsveç Devlet Silah İhracat Kontrol Dairesi (ISP), Türkiye'ye silah ihracatı ambargosunu kaldırdıklarını açıkladı.

İlgili diğer haberler

Son Dakika! İngiltere Kralı 3. Charles, görkemli bir törenle tacını taktı
Son dakika haberleri... Emine Erdoğan'a kadın devlet başkanları ve lider eşlerinden Kovid-19'a karşı dayanışma teşekkürü
Son dakika haberleri... Emine Erdoğan'a kadın devlet başkanları ve lider eşlerinden Kovid-19'a karşı dayanışma teşekkürü
Tarihte bugün ne oldu? 29 Haziran tarihinde ne oldu, kim doğdu, kim öldü, hangi önemli olaylar oldu? İşte, 29 Haziran'da yaşananlar!
Büyük Britanya Kraliçesi II. Elizabeth, 96 yaşında hayatını kaybetti
Kral Charles'ın taç giyme töreni başladı! Galler Prensesi Kate Middleton şıklığıyla göz kamaştırdı