Erzurum'dan 39 Ülkeye İhracat Yapıldı

Erzurum'dan 39 Ülkeye İhracat Yapıldı

Erzurum'dan bu yılın Temmuz ayında 17, Ocak-Temmuz ayları kapsamında ise 39 ülkeye ihracat gerçekleştirildi. İlden dönemsel kayıtta 11 ülkeyle yapılan ihracatta artış, 10 ülkeyle yapılan ihracatta düşüş görüldü.

En yüksek değerde ihracat yapılan ülkeler Romanya, Gürcistan, Azerbaycan, Irak ve Özbekistan olarak kaydedildi.Ocak - Temmuz döneminde bir önceki yılın aynı dönemine göre, Nijer, Özbekistan, AHL Serbest Bölgesi, Moldova, Fransa, ABD, Azerbaycan, Gürcistan, Sırbistan, Almanya ve Romanya ile yapılan ihracat değeri artış kaydetti.

Ocak - Temmuz döneminde bir önceki yılın aynı dönemine göre 10 ülkeyle yapılan ihracat değeri geriledi.Erzurum'dan bu yılın 7 aylık döneminde, ABD, AHL Serbest Bölgesi, Almanya, Avusturya, Azerbaycan, BAE, Bahreyn, Birleşik Krallık, Bulgaristan, Ekvator Ginesi, Fransa, Gürcistan, Hindistan, Irak, İran, İspanya, İsrail, Katar, Kazakistan, Kırgızistan, Kongo, Kotdivuar, Kuveyt, Kuzey Kıbrıs Türk Cum., Liberya, Mauritius, Moldova, Moritanya, Nijer, Özbekistan, Romanya, Sırbistan, Sierra Leone, Somali, Suriye, Suudi Arabistan, Tanzanya, Türkmenistan, Yunanistan ile ihracat gerçekleştirildi.

Erzurum'dan yapılan ihracatta en yüksek payı yüzde 25,61 ile Gürcistan oluşturdu.Erzurum'dan Temmuz ayında 17 ülkeye ihracat yapıldı.En fazla değerde ihracatın yapıldığı ülke 1.2 milyon dolarla Romanya oldu.

Erzurum'dan bu yılın Ocak - Temmuz ayları kaydında en yüksek değerde ihracat Gürcistan'la 3.5 milyon, Azerbaycan'la 2.5 milyon, Irak'la 2.0 milyon, Romanya ile 1.7 milyon, Moldova ile 1.0 milyon dolar olarak kaydedildi.

Otomotiv 2,7 milyar dolarla Temmuz ayında en çok ihracat yapan sektörler arasında yine ilk sırada yer aldı.Kimyevi maddeler 2,1 milyar dolarla ikinci, hazır giyim ve konfeksiyon 1,6 milyar dolarla üçüncü sıradaki yerini korudu.

Kilogram başına birim ihracat değeri ise geçen yılın aynı ayına göre yüzde 7,4 artışla 1,40 dolara yükseldi.

İlgili diğer haberler

Erzurum'dan 45 Ülkeye İhracat Yapıldı
Erzurum'dan 39 Ülkeye İhracat Gerçekleştirildi
Erzurum'dan 2023 Aralık ayında 14, 2023 Ocak-Aralık ayları kapsamında ise 48 ülkeye ihracat gerçekleştirildi
Cumhurbaşkanı Erdoğan Göreve Başladı
İstanbul, Nüfusta 129 Ülkeyi Geride Bıraktı
5 Yılda 1 Milyon Artan İstanbul Nüfusu, 2023'de 16 Milyon Kişi Olacak