Eski Almanya Başbakanı Schröder: "Enerji Fiyatlarının Makul Seviyede Kalması İçin Enerji Tedarik Güvenliğinin Sağlanması Şart, Yoksa Kendimizi Çok...

Eski Almanya Başbakanı Schröder: "Enerji Fiyatlarının Makul Seviyede Kalması İçin Enerji Tedarik Güvenliğinin Sağlanması Şart, Yoksa Kendimizi Çok...

Eski Almanya Başbakanı ve Rus gazını Avrupa'ya taşıyacak Kuzey Akım-2 Doğal Gaz Boru Hattı Projesi'nin yürütücü firması Nord Stream AG ve 2 AG'nin Hissedarlar Komitesi Başkanı Gerhard Schröder, 12.

Türkiye Enerji Zirvesi'nde; "Enerji fiyatlarının makul seviyede kalması için enerji tedarik güvenliğinin sağlanması şart.Yoksa kendimizi çok ciddi gaz sıkıntısının içinde bulabiliriz.Fiyat artışlarının yaşandığı bu dönemde doğal gaz şirketleri büyük karlar elde etti" dedi.

Gerhard Schröder, Antalya'da yapılan 12. Türkiye Enerji Zirvesi'ne katıldı. Schröder, Dünya ve Türkiye enerji piyasasını Antalya'da buluşturan zirvede bugün 'Enerji ve Jeopolitik Özel' başlıklı oturumda konuştu. Avrupa'da birçok firmanın ani fiyat artışlarıyla karşı karşıya kaldığını dile getiren Schröder, şunları söyledi:

"ENERJİ TEDARİK GÜVENLİĞİNİN SAĞLANMASI ŞART: Enerji fiyatlarının makul seviyede kalması için enerji tedarik güvenliğinin sağlanması şart. Fiyat artışlarının yaşandığı bu dönemde doğal gaz şirketleri büyük karlar elde etti.

BU SAVAŞI BİR ŞEKİLDE BİTİRMEMİZ ŞART: Bütün bu tedarik zincirinin düzenlenmesi gerekiyor.Yoksa kendimizi çok ciddi gaz sıkıntısının içinde bulabiliriz.Avrupa'nın ve Almanya'nın ana gaz tüketicileri savaştan önce 90-95 milyar metreküp doğal gazı Rusya'dan ithal ediyordu.

Bu, yerine alternatif konulması çok zor bir miktar.Bu savaşı bir şekilde bitirmemiz şart. İşin politik kısmı da var.Bizim her geçen gün daha dikkatli olmamız lazım.

Rus gazına her zaman erişimimizin olmayabileceğini bilmemiz gerekiyor.

TÜRKİYE, AVRUPA'NIN GAZ TEDARİĞİNİN ÇEŞİTLENDİRİLMESİNDE ÖNEMLİ ROL OYNADI: Alternatif kaynaklar arasındaki Norveç veya Cezayir'den alınabilecek doğal gaz miktarları yetersiz kalabilir.Güney Gaz Koridoru, Avrupa için alternatiflerden biri olabilir.

Türkiye, Avrupa'nın gaz tedarikinin çeşitlendirilmesinde önemli rol oynadı.Doğu Akdeniz, Türkmenistan, Mısır, İran gibi kaynaklar Avrupa'ya gaz tedariki için uzun vadede potansiyel vaat ediyor.Tahıl tedariki konusunda Türkiye Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan çok önemli bir rol oynadı ve uluslararası alanda takdir topladı. Özellikle gıda sorunuyla ilgili yapılan bu çalışmanın müzakerelere çok iyi örnek olacağına inanıyorum.

Bu kapsamda enerji politikalarının da mutlaka dengeli, makul fiyatlı ve sürdürülebilir olması şart."

İlgili diğer haberler

Cumhurbaşkanı Erdoğan: "İsrail tarafından acımasızca öldürülen 11 bine yakın Gazzelinin yüzde 73'ü kadın ve çocuklardan oluşuyor."
Haftanın tarihine bakış
GÜNDEM / 15 Eylül 2020
Antalya da coşkulu cumhuriyet kutlaması
Haftanın tarihine bakış
Türkiye'den, Türkmenistan enerji projelerine destek