FAO: Küresel gıda fiyatlarındaki düşüş devam ediyor

FAO: Küresel gıda fiyatlarındaki düşüş devam ediyor

Küresel gıda fiyatları endeksi, ekim ayında bir önceki aya göre yüzde 0,5 oranında marjinal bir düşüş gösterirken, süt ürünleri fiyat endeksi ise yükselme eğilimi gösterdi. İlgili gelişme, BM Gıda ve Tarım Örgütü’nün (FAO) cuma günü yayınladığı aylık raporunda bildirildi.

Tahıl fiyatları, uluslararası pirinç fiyatlarındaki yüzde 2’lik ve buğday fiyatlarındaki yüzde 1,9’luk düşüş nedeniyle yüzde 1,0 oranında geriledi. Bu düşüş, pasif ithalat talebi ve ABD’den gelen yüksek arzın yanı sıra ihracatçılar arasında artan rekabetten kaynaklandı.

FAO Bitkisel Yağ Fiyat Endeksi, mevsimsel üretim artışı ve zayıf ithalat talebinin etkisiyle düşen küresel palm yağı fiyatları nedeniyle yüzde 0,7 geriledi.

FAO Şeker Fiyat Endeksi, Brezilya’daki yüksek üretim nedeniyle aylık bazda yüzde 2,2 oranında düşmesine rağmen, geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 46,6 daha yüksek seyretti.

FAO Et Fiyat Endeksi, özellikle Doğu Asya’daki zayıf ithalat talebinin neden olduğu küresel domuz eti fiyatlarındaki düşüş nedeniyle yüzde 0,6 geriledi.

FAO Süt Ürünleri Fiyat Endeksi, dokuz aylık kesintisiz düşüşün ardından ekim ayında yüzde 2,2 oranında arttı. Dünya süt tozu fiyatları, özellikle ithalat talebindeki keskin artış ve El Nino’ya bağlı hava koşullarının Okyanusya’daki üretim üzerindeki etkisine ilişkin belirsizlik nedeniyle önemli ölçüde yükseldi.

FAO’nun tahıl arz ve talebine ilişkin ayrı bir raporunda, 2023 yılında dünya tahıl üretiminin 2,819 milyon ton ile rekor kıracağı tahmin ediliyor.

İlgili diğer haberler

FAO: Küresel gıda fiyatları haziran ayında da düşüşünü sürdürdü
Küresel gıda fiyatları, şubat ayında da düşüşünü sürdürdü
FAO: Küresel şeker fiyatları eylülde son 13 yılın zirvesini gördü
Küresel gıda fiyatları, temmuzda art arda ikinci ay düşüşünü sürdürdü
FAO: Küresel gıda fiyatları yüzde 20,7 arttı
FAO: Küresel gıda fiyatları yükselmeye devam ediyor