Gurbanguli Berdimuhamedov, Berlin’de Orta Asya-Almanya Zirvesi’ne katıldı

Gurbanguli Berdimuhamedov, Berlin’de Orta Asya-Almanya Zirvesi’ne katıldı

Türkmenistan Halk Meclisi Başkanı, Türkmenistan halkının Milli Lideri Gurbanguli Berdimuhamedov, Berlin’e gerçekleştirdiği çalışma ziyareti kapsamında cuma günü Orta Asya-Almanya formatındaki heyet başkanları toplantısına katıldı. İlgili haber, Türkmenistan resmi basını tarafından servis edildi.

Almanya Cumhurbaşkanı Frank-Walter Steinmeier’in başkanlığında çalışma kahvaltısı formatında düzenlenen toplantıya Kazakistan Devlet Başkanı Kasım Cömert Tokayev, Kırgızistan Devlet Başkanı Sadır Japarov, Tacikistan Devlet Başkanı İmamali Rahman ve Özbekistan Devlet Başkanı Şevket Mirziyoyev katıldı.

Gurbanguli Berdimuhamedov toplantıda yaptığı konuşmada, Türkmenistan’ın yeni bir çok taraflı çerçeve oluşturma girişimini desteklediğini ve karşılıklı çıkarların söz konusu olduğu çeşitli alanlarda işbirliğini geliştirmeye hazır olduğunu ifade etti.

Ekonomik kalkınma konusuna da değinen Türkmenistan halkının Milli Lideri, öncelikle bu sürecin küresel çapta birbirine bağlı olduğuna dikkat çekerek, günümüz dünya ekonomik sisteminde sadece çeşitli ülkelerin ekonomilerini entegre etmenin değil, aynı zamanda çoklu bileşenlerinin uyumlu bir şekilde çalışmasını sağlamanın da söz konusu olduğunu sözlerine ekledi.

Habere göre, bu bileşenler enerji, ulaşım ve finans gibi geleneksel sektörlerin yanı sıra dijitalleşme, yapay zeka ve yeşil teknolojiler gibi modern alanları da kapsıyor.

Üst düzey toplantıda ayrıca çevre, kültürel ve insani alanlarda işbirliğinin geliştirilmesine ilişkin görüş alışverişinde bulunuldu.

İlgili diğer haberler

Türkmenistan, Avrupa’ya doğalgaz tedarikine yönelik kararlı tutumunu yineledi
Almanya, Orta Asya liderlerini ağırladı
Türkmenistan Devlet Başkanı, önümüzdeki hafta Almanya’yı ziyaret edecek
Almanya, Orta Asya Ülkeleriyle Stratejik Bölgesel Ortaklık Kuruyor
Gurbanguli Berdimuhamedov, Almanya’nın şirketlerini ulaşım ve iletişim alanlarında işbirliğine çağırdı
Türkmenistan, Almanya’nın iş dünyasına elektrik, yenilenebilir enerji alanlarında ortaklık önerdi