Gurbanguli Berdimuhamedov, Çin Devlet Başkanı Şi Cinping ile görüştü

Gurbanguli Berdimuhamedov, Çin Devlet Başkanı Şi Cinping ile görüştü

Türkmenistan halkının Milli Lideri, Türkmenistan Halk Meclisi Başkanı Gurbanguli Berdimuhamedov, Pekin ziyaretinin son gününde Çin Ulusal Kongresi’nde Çin Devlet Başkanı Şi Cinping ile bir araya geldi. İlgili haber, Türkmenistan resmi basını tarafından perşembe günü servis edildi.

Görüşmede taraflar, aktif olarak geliştirilen ikili ve çok yönlü, uzun vadeli Türkmenistan-Çin işbirliğinin öncelikli alanları hakkında istişarede bulundular.

Türkmenistan halkının Milli Lideri, Şi Cinping ile yaptığı görüşme sırasında Türkmenistan’ın Çin ile dostluk ve kardeşlik ilişkilerini daha da güçlendirmeyi hedeflediğini belirtti.

Gurbanguli Berdimuhamedov ayrıca, Türkmenistan’ın stratejik işbirliğini her alanda sürekli, tutarlı ve kararlı bir şekilde geliştirdiğini kaydetti.

Türkmenistan Halk Meclisi Başkanı Gurbanguli Berdimuhamedov, ’Biz bu işbirliğini geliştirerek ve genişleterek, Türkmenistan ve Çin halklarının tarihi dostluk ve iyi komşuluk ilişkilerine, birbirlerine olan derin saygılarına, iki ülkenin güncel uluslararası politikanın ana meselelerine ilişkin görüşlerinin yakınlığına, işbirliğinin sağlam temellerine, tarafların büyük ekonomik potansiyellerinin mevcudiyetine dayanıyoruz.’’ diye vurguladı.

Ayrıca Türkmenistan halkının Milli Lideri, görüşme sırasında Türkmenistan’ın Çin ile olan dostane ve kardeşlik ilişkilerini daha da geliştirmekte kararlı olduğunu, ayrıca siyasi, ekonomik ve insani alanlarda ortak çalışmaları sürdürmeye hazır olduğunu ifade etti.

Görüşmenin ardından, Türkmenistan Halk Meclisi Başkanı’nın Çin ziyaretinin sonuçlarına ilişkin ikili anlaşmalara imza atıldı.

İmzalanan anlaşmalar arasında, Türkmenistan Hükümeti ile Çin Hükümeti arasında teknik ve ekonomik işbirliğine ilişkin Anlaşma ve Türkmenistan Devlet Gümrük Servisi ile Çin Genel Gümrük İdaresi arasında Yetkili Ekonomik Operatörler Programı’nın kapasitesinin geliştirilmesine ilişkin Mutabakat Zaptı bulunmaktadır.

İlgili diğer haberler

Batı'nın Çin'e karşı Hindistan merkezli yeni ulaşım koridorunun maliyeti ve uygulanabilirliği sorgulanıyor
Dünya Liderleri, Türkmenistan Devlet Başkanı’nın Yeni Yılı’nı kutladılar
Serdar Berdimuhamedov, Çin’de yaşanan deprem nedeniyle Şi Cinping’e üzüntülerini iletti
Türkiye ve Türkmenistan Doğal Gaz İşbirliği İçin Anlaşma İmzaladı
Türkmenistan ile BAE arasında birçok anlaşma imzalandı
Gurbanguli Berdimuhamedov, Dubai Aviation Corporation şirketinin Satış Direktörü'yle görüştü