IMF, Kazakistan’da bölgesel kapasite geliştirme merkezi açtı

IMF, Kazakistan’da bölgesel kapasite geliştirme merkezi açtı

Uluslararası Para Fonu (IMF), 9 haziran’da Kazakistan’ın Almatı kentinde 17. Kapasite Geliştirme Merkezi’nin açılışını yaptı. Astana Times gazetesi, ülkenin Merkez Bankası’na atıfta bulunarak, salı günü konuyla ilgii haber verdi.

Yeni kurulan Orta Asya ve Kafkasya Merkezi (CCAMTAC), bölgedeki dokuz ülkede - Ermenistan, Azerbaycan, Gürcistan, Kazakistan, Kırgızistan, Moğolistan, Tacikistan, Türkmenistan ve Özbekistan - IMF faaliyetlerini koordine edecek.

Merkezin açılış törenine Kazakistan Merkez Bankası Başkanı Galimcan Pirmatov, IMF Genel Müdürü Kristalina Georgieva, uluslararası finans kuruluşlarının ve diplomatik misyonların yöneticilerinin yanı sıra devlet kurumlarının temsilcileri katıldılar.

IMF Genel Müdürü Kristalina Georgieva açılış törenindeki konuşmasında, ’Bu merkezi, yaklaşık 100 milyon insanın yaşadığı bu çeşitli ve dinamik bölgedeki üyelerimizi, bir dizi ekonomik fırsat ve zorluğun peşinden giderken desteklemek için açıyoruz. CCAMTAC, mali, parasal, finansal politika ve istatistikleri kapsayan alanlarda üyelerimizin kapsayıcı büyümeyi teşvik eden daha güçlü politikalar ve kurumlar oluşturmalarına yardımcı olacaktır.’’ ifadelerini kullandı.

IMF Genel Müdürü, Astana Times’a verdiği bir röportajda 2022’nin Orta Asya ekonomileri için iyi bir yıl olduğunu belirterek, bölge ülkelerinin piyasa reformlarını hızlandırması gerektiğine dikkat çekti.Kriastalina Georgieva ayrıca, “IMF olarak, yapısal reformların orta vadede Orta Asya’daki ekonomik büyümeyi yüzde 5-7 arttırabileceği sonucuna vardık.

Ziyaretim kapsamında bu bulguları içeren bir IMF belgesi yayınlamayı planlıyoruz.’’ diye kaydetti.

IMF Genel Müdürü, IMF’nin COVID-19’a hızlı ve etkili bir müdahale dahil bölgenin toparlanmasına yardımcı olmak için devam eden çabalarının altını çizdi.IMF, COVID-19 döneminde bölgeye 800 milyon ABD doları tutarında acil durum finansmanı sağlamıştır.

Georgieva ayrıca, IMF’nin kısa süre önce Kazakistan’a rezervlerini arttıracak ve ülkenin önemli dış rezervlerini destekleyecek olan yaklaşık 1,6 milyar ABD doları tutarında özel çekme hakkı tahsis ettiğini kaydetti.

İlgili diğer haberler

Kazakistan’da IMF’in yeni bölgesel merkezi açıldı
Haftanın tarihine bakış
Türkmenistan-IMF: Gelecek vaat eden projelere yatırım çekme konuları görüşüldü
Covid-19'un uğramadığı 10 ülke: Virüsü engellediler ama yenebildiler mi?
Afrika'ya açılan kapı Libya'ya ihracat hedefi 10 milyar dolar
Haftanın tarihine bakış