İslam İnkılabı Lideri'nden İran-Türkmenistan ilişkilerinin geliştirilmesine vurgu

İslam İnkılabı Lideri'nden İran-Türkmenistan ilişkilerinin geliştirilmesine vurgu

İslam İnkılabı Lideri Ayetullah Seyyid Ali Hamanei, İran'da bulunan Türkmenistan Cumhurbaşkanı Serdar Berdimuhammedvov ile görüştü.

İslam İnkılabı Lideri, bu görüşmede, ilişkilerin geliştirilmesi ve derinleştirilmesinin iki ülkenin de lehine olduğunu belirterek; "İran hükümetinin siyasetleri, komşu ülkelerle ilişkilerin geliştirilmesine dayalıdır ki bu da tamamen doğru bir siyasettir." dedi.

İslam İnkılabı Lideri engelleri geride bırakmanın yolunun ilişkileri geliştirmek olduğuna vurgu yaparak "Bölge ve uluslararası düzeyde ilişkilerimizin gelişmesine karşı çıkanlar var. Ancak bu engelleri geride bırakmalıyız." dedi.

İslam İnkılabı Lideri, "İki ülke arasında ortak komisyonlar daha aktif olmalı. Sürekli takipler ile komisyonlar sonuca yaklaşmalılar." ifadesini kullandı.

İran Cumhurbaşkanının da katıldığı bu görüşmede Türkmenistan Cumhurbaşkanı Serdar Berdimuhammedov da "Türkmenistan hükümetinin önceliği komşuları ile ilişkileri geliştirmektir. Bugün imzalanan işbirliği belgeleri sayesinde gaz, elektrik ve taşımacılık alanında iyi ilişkilerimizi güçlendirmek istiyoruz." dedi.

Türkmenistan Cumhurbaşkanı iki ülke arasındaki ilişkilerin kurulmasının 30. yıldönümüne de değinerek "Türkmenistan milleti ve kendim adına İran-Türkmenistan ilişkilerinin güçlendirilmesi için yaptığınız desteklerden dolayı teşekkür ediyorum." dedi.

Çarşamba günü öğleden önce Saad Abad kompleksinde Seyyid İbrahim Reisi ve Serdar Berdi Muhammedov'un huzurunda düzenlenen törenle İran ile Türkmenistan arasında 9 işbirliği belgesi ve ortak açıklama imzalandığını belirtmekte fayda var.

İran-Türkmenistan ilişkileri, 13.hükümetin komşuluk politikası olarak bilinen dış politika yaklaşımı ve Türkmen cumhurbaşkanının İran ziyareti ve üst düzey yetkililerle görüşmesi nedeniyle genişliyor. İran İslam Cumhuriyeti Dışişleri Bakanlığı bünyesinde Ekonomik Diplomasi Bakan Yardımcılığının kurulması bu alanda önemli bir adımdır ve Türkmenistan da dahil olmak üzere komşu ülkelerle diplomatik etkileşimlerin artmasına, ekonomik ve ticari ilişkilerin genişletilmesine ve artırılmasına yol açmıştır. İran'ın bu ülkelere ihracatı da bu anlamda önem kazanmıştır.

Komşuluk politikasına vurgu yapılması ve Asya ve Avrasya ülkeleriyle ekonomik diplomasinin güçlendirilmesine ve bu ülkelerle etkileşimin artırılmasına ve kapasitelerinin ekonomik ve ticari ilişkilerin güçlendirilmesine dayalı olarak genişletilmesi İran İslam Cumhuriyeti'nin ciddi planları arasındadır.

İran ve Türkmenistan, çeşitli alanlarda ikili işbirliği için önemli bir potansiyele sahiptir ve aynı zamanda iki ülke arasındaki transit taşımacılığın geliştirilmesi için Hazar Denizi ve Fars Körfezi'ne erişimi nedeniyle İran'ın konumu Türkmenistan için çok çekicidir.

Bu arada, Türkmenistan'ın Ocak 2022'den beri faaliyette olan İran üzerinden Azerbaycan Cumhuriyeti'ne gaz takası, her iki ülkenin de menfaatlerini garanti ediyor. Anlaşmaya göre İran, Azerbaycan'a yılda 1,5 ila 2 milyar metreküp Türkmen gazı aktaracak. Enerji diplomasisinin etkinleştirilmesi ve İran'ın komşu ülkelerle enerji alanında işbirliğinin geliştirilmesi, Petrol Bakanlığı'nın programlarından biri olarak da gündemde.

Sonuç, büyük miktarlarda olmasa da uzmanların gözünde önemli bir adım olan bir gaz takas sözleşmesinin imzalanmasıdır. İran Ulusal Petrol Şirketi'nin uluslararası ilişkiler eski direktörü Hücettüllah Gaimiferd anlaşma hakkında şunları söylüyor: "Ülkedeki ekonomik sorunları çözen ve petrol ve gaz üretimini artıran İran, yalnızca petrol ve gaz tedarikçisi olarak değil, aynı zamanda petrol taşımacılığı için de güvenli bir yol.

komşu ülkelerden farklı şekillerde gaz da aktarıyoruz. "

13. hükümet komşuluk politikasına öncelik vermiş durumda ve İran Cumhurbaşkanı başından beri Türkmenistan da dahil olmak üzere komşularla iyi etkileşim ve kapsamlı işbirliğini hükümetin ekonomik diplomasisinin odak noktası olduğunu vurgulamıştır. İslam İnkılabı Lideri'nin de belirttiği gibi, iki ülke arasındaki ilişkiler karşılıklı çıkarlar temelinde her geçen gün genişletilmeli ve derinleştirilmelidir.

İlgili diğer haberler

Türkmenistan ve Özbekistan Devlet Başkanları, karşılıklı ziyaretlerde bulunmayı planlıyorlar
Astana’da Türkmenistan Devlet Başkanı’nın ’Gençler-Vatanın Direği’’ kitabı tanıtıldı
Gurbanguli Berdimuhamedov, Türkiye Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'la bir araya geldi
Cumhurbaşkanı Erdoğan: AYM arka arkaya yanlışlar yapıyor, Yargıtay'ın kararı asla bir kenara atılamaz
Türkmenistan Devlet Başkanı, yeniden Pakistan Başbakanı seçilen Şahbaz Şerif’i kutladı
Türkmenistan'da üretilen ürünlerin ihracat hacmi $11,4 milyar oldu