Kazakistan-Türkmenistan-İran Demiryolu Bölgesel işbirliğinin başarılı örneği

Kazakistan-Türkmenistan-İran Demiryolu Bölgesel işbirliğinin başarılı örneği

Türkmenistan'ın Maliye ve Ekonomi Bakanı, ülkenin Kazakistan ve İran ile olan demiryolunu Avrasya'daki ticari işbirliğinin başarılı bir örneği olarak nitelendirdi.

Fars Haber Ajansı'na göre, Muhammed Geldi Serdarov, St.Petersburg Uluslararası Konferansı'nda şunları söyledi: "Bütünleşik, dengeli ve yüksek teknolojili bir ulaşım altyapısı oluşturmak, yatırım faaliyetlerini teşvik eder ve küresel, bölgesel ve küresel ölçekte ekonomik ve sosyal göstergelerin büyümesine yardımcı olur." Serdarov, Kazakistan-Türkmenistan-İran demiryolunu, Avrasya Topluluğu ülkeleri arasında ticari ve ekonomik işbirliğini genişletmek için iyi umutlar açan bu tür projelere örnek olarak gösterdi.

926 kilometrelik Kazakistan-Türkmenistan-İran demiryolu Aralık 2014'te hizmete açıldı. Ayrıca Çin de rotaya katıldı ve 2016'dan beri bu koridordan konteyner trenleri geçiyor. Yine 26 Kasım 2021'de İran İslam Cumhuriyeti ile üç ülke arasında Kazakistan'dan Türkmenistan'a ve oradan İran'a demiryolu taşımacılığını artırmak için üçlü bir demiryolu anlaşması imzalandı.

İran-Türkmenistan-Kazakistan uluslararası demiryolunun 80 km'si İran'da, 700 km'si Türkmenistan'da ve 146 km'si Kazakistan'dadır.

İlgili diğer haberler

Rusya, Kazakistan’dan Türkmenistan ve İran’a yük treni seferleri başlatmaya hazırlanıyor
BDT Dönem Başkanı Kırgızistan'da toplantılar düzenlendi
Semerkant, 2024 yılı BDT Kültür Başkenti statüsünü devraldı
Putin, Hazar Denizi bölgesinde ortaklığın derinleştirilmesinden yana olduklarını söyledi
Kremlin, Rusya Devlet Başkanı Putin'in G20 Zirvesi'ne katılacağını duyurdu
İran-Türkmenistan-Kazakistan Treninin Önemi