Kritik minerallere ilişkin ilk C5+1 toplantısı yapıldı

Kritik minerallere ilişkin ilk C5+1 toplantısı yapıldı

ABD Başkanı Joseph Biden ve Kazakistan, Kırgızistan, Tacikistan, Türkmenistan ve Özbekistan Devlet Başkanları tarafından 19 Eylül 2023 tarihinde New York'ta düzenlenen C5+1 Başkanlık Zirvesi sırasında duyurulan C5+1 Kritik Mineraller Diyaloğu'nun (CMD) ilk toplantısı gerçekleştirildi.

Toplantının hedefleri arasında bölgenin kritik mineral tedarik zincirlerine katılımının arttırılması, ekonomik işbirliğinin teşvik edilmesi, temiz enerji dönüşümünün ilerletilmesi ve Orta Asya ekosistemlerinin korunması yer aldı.

ABD Dışişleri Bakanlığı tarafından yapılan basın açıklamasına göre, toplantı geçtiğimiz perşembe günü Müsteşar Jose V. Fernandez başkanlığında ve Müsteşar Yardımcısı Geoffrey Pyatt moderatörlüğünde gerçekleştirildi.

ABD Dışişleri Bakanlığı'nın cuma günu bildirdiğine göre, Orta Asya hükümetlerinin her birini temsil eden üst düzey yetkililerin yoğun ilgi gösterdiği etkinlik, hükümetlerin yüksek çevresel ve sosyal standartlara uyarak, kritik madenlerde yatırım fırsatları geliştirme konusundaki kararlılıklarına işaret etti.

Açıklamaya göre, işbirliği ruhu içinde, katılımcı her ülke kritik minerallerde ortak hedeflere ulaşmak için birlikte çalışmanın karşılıklı faydalarını vurguladı. Bu hedefler arasında pazarların çeşitlendirilmesi ve teknolojilerin tüm vatandaşların yararına olacak şekilde geliştirilmesi de yer alıyor.

Toplantıda ayrıca Maden Güvenliği Ortaklığı ve Küresel Altyapı ve Yatırım Ortaklığı da ele alınarak, işbirliği ve yatırım fırsatlarına dikkat çekildi.

Açıklamada, ABD’nin Kanada'nın Toronto kentinde düzenlenecek olan Prospectors & Developers Association of Canada (PDAC) madencilik araştırmaları kongresine hazırlık amacıyla, Orta Asya ülkelerinden gelecek girdileri memnuniyetle karşıladığı not edildi. ABD Dışişleri Bakanlığı, bu işbirliği çabasının yeni ortaklık ve yatırım fırsatlarını teşvik etmek üzere tasarlandığını ve diyaloğun C5+1 içindeki ulusal odak noktaları aracılığıyla devam edeceğini belirtti.

İlgili diğer haberler

Haftanın tarihine bakış
AB ve Orta Asya Ülkeleri Stratejik Ortaklıklarını Güçlendirmeye Söz Verdi
Çavuşoğlu'nun 2021 yılında diplomasi trafiği
Haftanın tarihine bakış
ABD’nin Aşkabat Büyükelçisi Matthew Klimov, Türkmenistan’daki diplomatik misyonunu tamamlıyor
Haftanın tarihine bakış