Manisa Mos Lojistik, Demiryolu Taşımacılığıyla Karbon Salımını Yüzde 75 Azaltıyor

Manisa Organize Sanayi Bölgesi'nin (MOSB) Lojistik Merkezi sayesinde, sanayicinin malları daha düşük maliyetle dünyaya ihraç ediliyor. Lojistik Merkezi'ne gelen ürünler, demiryoluyla Aliağa ve İzmir Limanı'na gönderilirken; Türki Cumhuriyetlere direk demiryolu bağlantısıyla da birçok sanayi ürünü ihraç ediliyor. Demiryolu taşımacılığı sayesinde, karbon salımında yüzde 75'lik bir azalma sağlanarak çevre kirliliğinin önüne geçildiği belirtildi.

MOSB'da faaliyet gösteren firmaların maliyetlerini azaltmak ve işlerini kolaylaştırmak için hayata geçirilen Manisa Organize Sanayi (MOS) Lojistik Merkezi, sanayicinin yükünü dünyaya taşıyor. 2010 yılının başında faaliyete geçen lojistik merkezinin Müdürü Arda Erman, merkez hakkında bilgi verdi. 306 bin metrekarelik alan üzerinde lojistik sektöründe demiryolu taşımacılığı ve depolama hizmeti verdiklerini dile getiren Erman, Yaptığımız iş ve verdiğimiz hizmet anlamında OSB'ler arasında tekiz.

Benzer yapılanmalar var ama özel sektör aracılığıyla yapıyor.OSB'lerin arasında başka yok.Günde ortalama yaklaşık 300 konteyner taşıyoruz. İzmir Alsancak Limanı, Aliağa Limanı'na sevkiyatlarımız sürüyor.Bizim verdiğimiz verimli hizmetle hiçbir boş vagon gitmiyor.

Yüzde 100 oranında bir verimlilikle çalışıyoruz.Kapasite kullanımını artıracağız.Aliağa Limanı'na bir demiryolu bağlantısı geliyor.TCDD tarafından yıl içinde demiryolu bağlantısının tamamlanacağı bize iletildi.Biz de kapasitemizi yüzde 50 oranında artıracağız.

Doğrudan demiryolu bağlantısı olmasından dolayı en verimli taşımayı İzmir Limanı'na yapıyoruz. 2017 yılını yaklaşık 70 bin konteyner taşımasıyla tamamladık. 2018 ilk 5 ayında yüzde 40 büyüme gerçekleştirdik. 2018'de 85 bin konteyner taşıma hedefimiz var.

Buradan Türki cumhuriyetlere kapalı vagonlarla elektronik ve beyaz eşya ağırlıklı ihracatlar yapılıyor.Türkmenistan, Kazakistan, Kırgızistan gibi ülkelere direk olarak ihracatlar demiryolu ile yapılabiliyor dedi.

$(window).load(function () { var s = document.createElement("script"), el = document.getElementsByTagName("script")[0]; s.async = 1; s.src = "//cdn2.admatic.com.tr/showad/showad.js"; el.parentNode.insertBefore(s, el); }); BU ÇEVRECİ BİR TAŞIMADIR

Lojistik merkezinin bir sosyal sorumluluk projesi olduğunu ve çevreci korumayı amaçladıklarını kaydeden Erman, Biz karbon ayak izimizi ölçüyoruz.Bir TIR'ın, bir kamyon yükü 1 kilometrede taşıdığı zaman gerçekleştirdiği karbon emisyonu ile bir dizel lokomotifinin bir tonluk bir malı bir kilometrede taşırken yaptığı karbon salınımında demiryolu lehine yüzde 75'lik bir fark var.

Bu çevreci bir taşımadır.TCDD, Manisa, İzmir, Soma ve Aliağa'ya kadar olan bu hinterlandda yatırımlarını tamamladı.Biz yüzde 100 elektrikli çalışan lokomotiflerle karbon ayak izimizi sıfırlayıp, yüzde 100 çevreci bir taşımaya geçeceğiz.

Ayrıca bu bölgede çok ciddi bir TIR trafiği var.Yeni tesislerde yük artıyor.Biz günde 300 konteynırı karayolundan demiryoluna çekerek karbon emisyonunu düşürüyoruz. Çevreci bir taşıma modeli yapıyoruz ve ölümlü kazaların bir şekilde önüne geçmiş oluyoruz.

Bütün yük trafiğimizi demiryoluyla taşımak istiyoruz diye konuştu.

MALİYET AVANTAJI SAĞLIYOR

Demiryolu taşımacılığıyla ilgili sanayicide farkındalık oluştuğunu ifade eden Erman, MOSB'daki 72 firmaya ihracat ve ithalatta doğrudan hizmet verdiklerini söyledi.Erman, MOSB'daki fabrikalarımızdan dünyanın 153 ülkesine ihracat yapılıyor, beyaz eşya ve elektronik ağırlıklı olarak. 2017 yılında 8.5 milyar dolarlık dış ticaret hacmine ulaşıldı.

Demiryolu taşımacılığı sanayiciye maliyet avantajı sağlıyor.Fabrikaların içindeki depolarda ciddi bir verimlilik sağlıyoruz.Depolarımız sayesinde istedikleri zaman fabrikalara gönderebiliyoruz.Fabrikaların mamul depolarındaki gereksiz sıkışıklarına da çözüm ortağı oluyoruz.

Biz fabrika alanlarındaki yerleri boşaltarak üretim alanlarını da genişletmelerini sağlıyoruz dedi.

Dolardaki yükselişin lojistik sektörünü henüz etkilemediğini dile getiren Arda Erman, sanayicinin elektrik fiyatlarındaki artıştan yakındığını ifade etti. Arda Erman, Dolarda çok hızlı bir yükseliş oldu ama nakliye kısmında bunu hissetmedik. Taşıdığımız adetlerde bir düşüş yok. Tam tersine bir artış var. Bunda taşıma yaptığımız bölgeler de etkili diye konuştu.

İlgili diğer haberler

Demiryolu Taşımacılığıyla Karbon Salınımı Yüzde 75 Azalıyor
Demiryolu Taşımacılığıyla Karbon Salınımı Yüzde 75 Azalıyor
Sanayi ve Teknoloji Bakanı Kacır, bakanlığının 100 gününü değerlendirdi Açıklaması
Türkiye, Milli Sanayi ve Teknoloji Hamleleriyle Uluslararası İşbirliklerini Güçlendiriyor
Bakan Arslan, Kars ta Lojistik Merkezi nin Temelini ...
Kars Bakan Arslan, Kars ta Lojistik Merkezi nin Temelini ...