Margaritis Schinas, Türkmenistan’ı Orta Asya’daki önemli bir ortak olarak gösterdi

Margaritis Schinas, Türkmenistan’ı Orta Asya’daki önemli bir ortak olarak gösterdi

Avrupa Komisyonu Başkan Yardımcısı Margaritis Schinas, çarşamba günü Aşkabat’taki Yıldız Otel’de düzenlenen basın toplantısı sırasında, Türkmenistan’ı Avrupa Birliği’nin (AB) Orta Asya’daki önemli ortağı olarak gösterdi. Margaritis Schinas ayrıca, Orta Asya’nın istikrarlı ve olumlu değişim ruhuyla karakterize edildiğini vurguladı.

Avrupa Komisyonu başkan Yardımcısı, beş Orta Asya ülkesine ziyaretinin, AB’nin bölge yaşamına aktif olarak katıldığının bir tezahürü olduğunu ifade etti. Margaritis Schinas, Türkmenistan’ı ziyert etmeden önce Kazakistan, Kırgızistan, Tacikistan ve Özbekistan’ı da ziyaret etmişti.

Avrupa Komisyonu Başkan Yardımcısı, basın toplantısında Orta Asya’daki olumlu değişimlere dikkat çekti ve AB’nin bölge ile ilişkileri ilerletmeye yönelik önemli yatırım programlarını hayata geçirmekte kararlı olduğunu not etti. Martin Schinas ayrıca, Orta Asya’nın doğu ile batı arasında stratejik bir köprü görevi gören Global Gateway (Küresel Geçit) Girişimi’nden yararlanması için büyük fırsatlarının mevcut olduğunu belirtti.

Margaritis Schinas, beş Orta Asya ülkesinin siyasi liderleriyle yaptığı görüşmelerde, onların AB’nin yatırım planına sıcak baktıklarını da kaydetti.

Avrupa Komisyonu Başkan Yardımcısı, basın toplantısının sonunda Orta Asya-Avrupa sürdürülebilir ulaşım ara bağlantısına ilişkin Global Gateway Yatırım Forumu’nun Orta Asya’nın tüm ülkelerinden siyasi temsilcileri, Avrupa Yatırım Bankası, Avrupa İmar ve Kalkınma Bankası temsilcilerinin yanı sıra özel yatırımcıları bir araya getirerek, fikirleri somut adımlara dönüştürmeye yardımcı olacağını ifade etti.

Avrupa Komisyonu Başkan Yardımcısı Margaritis Schinas, çarşamba günü Aşkabat’ta Türkmenistan Devlet Başkanı Serdar Berdimuhamedov ve Türkmenistan Dışişleri Bakanı Raşid Meredov ile de bir araya geldi.

İlgili diğer haberler

2024: Orta Asya-AB Bakanlar Toplantısı Türkmenistan’da yapılacak
Avrupa Komisyonu Başkan Yardımcısı çalışma ziyaretiyle Türkmenistan’a gelecek
Türkmenistan Devlet Başkanı, Avrupa Komisyonu Başkan Yardımcısı’nı kabul etti
Henrik Hololei: AB-Türkmenistan işbirliğini tüm yönlerde pekiştirmek için fırsatlar mevcut
Türkmenistan heyeti, Avrupa Komisyonu temsilcisi ve İspanyol şirketin yöneticisiyle görüştü
Türkmenistan heyeti, Brüksel’de karşılıklı temaslarda bulundu