NAPECO, Dragon Oil’in Çeleken bölgesindeki Ürün Paylaşım Sözleşmesi’ne dahil oluyor

NAPECO, Dragon Oil’in Çeleken bölgesindeki Ürün Paylaşım Sözleşmesi’ne dahil oluyor

Türkmen Milli Petrol ve Doğalgaz Kapalı Anonim Şirketi (NAPECO), mülkiyetinin tamamı Dubai Emirliği Hükümeti’nde olan Dragon Oil şirketinin Türkmenistan Hükümeti ile Çeleken sahasında ürün paylaşımına ilişkin yapmış olduğu sözleşmesinin yüzde 5 hissesini satın aldı. Emtia değerlendirme ajansı Argus Media, NAPECO Genel Direktörü Maksat Pirliyev’in ifadelerine atıfta bulunarak, salı günü konu ile ilgili haber verdi.

Argus Media’ya göre, şirketler geçen hafta Aşkabat’ta yapılan ’Türkmenistan’ın Petrolü ve Doğalgazı-2022’’ (OGT-2022) başlıklı XXVII. uluslararası konferansta ilgili anlaşmayı imzaladılar. Temmuz ayında süresi uzatılan Dragon Oil şirketi ile Türkmennebit (Türkmenpetrol) Devlet Kurumu arasındaki Ürün Paylaşım Sözleşmesi 2035 yılına kadar geçerli olacak.

NAPECO ayrıca,Türkmenistan’da iki projeye daha katılmaktadır. Şirket, Doğu Çeleken sahasında Mitro International ile birlikte 2025 yılına kadar geçerli olan bir Ürün Paylaşım Sözleşmesi’ne ve yine Doğu Çeleken sahasında İtalya’nın Eni şirketi ile bir projeye yüzde 10 hisse ile yüklenici olarak katılıyor.

NAPECO, ticari amaçlar için BAE’de kayıtlı Vitol şirketi ile ortak bir girişime sahiptir. NAPECO, ürettiği veya aldığı hammaddeleri ürün paylaşım anlaşmaları kapsamında ihraç etmemektedir. Şirket kendi payını Türkmenbaşı Petrol Rafinerileri Fabrikalar Kompleksi’nde işliyor ve bitmiş ürün olarak satıyor.

NAPECO, ürünlerini Türkmenistan Devlet Emtia ve Hammadde Borsası’nda (TDEHB) da satabilir. Pirliyev, çoğu durumda Vitol ile ortak girişim yoluyla satış yapmanın daha karlı olduğunu belirtti. Petrol ürünlerinin fiyatlandırması Brent vadeli işlemlerine dayanmaktadır ve Hazar bölgesinden FOB bazında satılmaktadır.

NAPECO Genel Direktörü’ne göre, şirketin petrol ürünleri Azerbaycan üzerinden Gürcistan’a ve ardından Avrupa’ya ihraç ediliyor.

Türkmen Milli Petrol ve Doğalgaz Kapalı Anonim Şirketi hissedarları arasında Türkmenistan Devlet Başkanlığı Petrol ve Doğalgaz Kaynaklarının Yönetimi ve Kullanımı Devlet Ajansı, Türkmengaz ve Türkmennebit , Türkmengeologiýa (Türmenjeoloji) Devlet Kurumları ve Türkmenbaşı Petrol Rafinerileri Fabrikalar Kompleksi yer alıyor.

İlgili diğer haberler

Sibirya Elektroteknik Fabrikası, Türkmenistan’da bir servis merkezi açmayı planlıyor
Balkan Tersanesi, Weichai şirketinden yedek parçalar satın almayı planlıyor
Türkmenistan’ın Deniz Ticaret Filosu, kargo aracı taşımacılığına indirimli tarifeler getirdi
Kazakistan, Türkmenistan sınırında elektronik sıra sistemini devreye alacak
Türkmenistan, Hazar bölgesinde önemli ulaşım merkezine dönüşebilir
Türkmenistan-Rusya ilişkilerini ilerletmeye yönelik birçok anlaşma imzalandı