Ocak-Kasım: Türkmenistan’da konteyner taşımacılığı yüzde 41 arttı

Ocak-Kasım: Türkmenistan’da konteyner taşımacılığı yüzde 41 arttı

Türkmenistan’da konteyner yük taşımacılığı 2022 yılının ocak-kasım aylarını kapsayan döneminde geçen yılın ilgili dönemine göre yüzde 41 artı. Türkmenistan Devlet Gümrük Servisi, çarşamba günü konu ile ilgili haber verdi.

Gümrük istatistiklerine göre, 2021 yılında Türkmenistan’da konteyner taşımacılığı 2020 yılına göre yüzde 157 arttı.

Belirtildiği gibi, ülke topraklarından geçen ulaşım ve transit koridor fırsatlarını genişletmek için Türkmenistan Devlet Gümrük Servisi için öncelikli görevler tanımlandı. Bu görevlerden birisi de ülke topraklarında kargo taşımacılığı için uygun koşulların oluşturulmasıdır.

Ayrıca ülke topraklarında kargoların rahat bir şekilde taşınmasını sağlayan güvenilir koşullar oluşturuldu. 2020 yılında Türkmenistan Gümrük Kanunu’nda yapılan değişiklikle birlikte araç’ kavramına konteyner’ de dahil edilmiştir. Konteyner’ kavramı, daha önce geri dönüştürülebilir ambalaj’ anlamında kullanılıyordu. Haberde, Türkmenistan’ın 2021 yılında Konteynerlere İlişkin Gümrük Sözleşmesine ve Uluslararası Taşımacılıkta Kullanılan Havuz Konteynerlerinin Gümrük Prosedürlerine İlişkin Sözleşmeye katıldı.

Türkmenistan Devlet Gümrük Servisi, uluslararası geçiş koridorları Lapis Lazuli ve Avrupa-Kafkasya-Asya (TRACECA) güzergahlarında yer alan Türkmenbaşı Uluslararası Deniz Limanı’nın yüksek elleçleme kapasitesine de dikkat çekti. Limanın demiryolu, karayolu ve hava taşımacılığı ile gelen yüklerin transit nakliyesi ile ilgilenen bir konteyner terminali vardır. Söz konusu konteyner terminali, yılda 400 bin konteyner çıkış kapasitesine sahiptir.

İlgili diğer haberler

Türkmenistan'da Ulaşım ve Aral Denizi Havzası Girişimleri Değerlendirildi
Afganistan ın Kalkınması İçin İş Birliği Toplantısı
7. Afganistan Bölgesel Ekonomik İşbirliği Konferansı
7. Afganistan Bölgesel Ekonomik İşbirliği Konferansı
Afganistan ın Kalkınması İçin İş Birliği Toplantısı
Asya nın Kalbi-İstanbul Süreci Yedinci Bakanlar Konferansı