Orta Asya liderleri, KİK ülkeleriyle işbirliğini pekiştirmek için önerilerde bulundular

Orta Asya liderleri, KİK ülkeleriyle işbirliğini pekiştirmek için önerilerde bulundular

Körfez İşbirliği Konseyi (KİK) ve Orta Asya ülkeleri, çeşitli alanlarda ilişkilerini güçlendiriyorlar. Suudi Arabistan’ın Cidde kentinde 19 Temmuz’da düzenlenen KİK-Orta Asya Devlet Başkanları Zirvesi’nde siyasi ve stratejik bağların güçlendirilmesi, yeşil enerjinin geliştirilmesinde işbirliği yapılması, yatırım fırsatlarının desteklenmesi ve ticari alışverişin arttırılmasının önemi vurgulandı.

Bu bağlamda Orta Asya ülkelerinin Devlet Başkanları, bir dizi inisiyatif ortaya koydular:

Türkmenistan Devlet Başkanı Serdar Berdimuhamedov, Orta Asya ve KİK ülkeleri için ortak bir ticaret odasının ve Orta Asya-KİK formatında ortak bir Çevre Konseyi ve Ulaştırma Komitesi’nin kurulmasını, Orta Asya ve KİK ülkeleri Dışişleri Bakanları toplantıları için daimi bir mekanizma düzenlenmesini ve 2024 yılında Türkmenistan’da iki bölge arasında bir yatırım forumunun tertip edilmesini önerdi.

Kırgızistan Devlet Bakanı Sadır Caparov, Körfez ülkelerinin Çin-Kırgızistan-Özbekistan demiryolu ve 1860 MWt kapasiteli Kambar-Ata-1 Hidroelektrik Santrali’nin inşasına katılmasını ve iki bölge arasında vizesiz bölge oluşturulmasını önerdi.

Kazakistan Devlet Başkanı Kasım Cömert Tokayev, KİK ve Orta Asya ülkelerinin Tarım Bakanlarının toplantıları için bir mekanizma oluşturulmasını, karşılıklı ticaretteki mal çeşitliliğinin arttırılmasını, KİK ülkelerinin büyük enerji şirketleriyle işbirliğinin güçlendirilmesini ve karşılıklı ticaretin arttırılmasını önerdi.

Özbekistan Devlet Başkanı Şevket Mirziyoyev, iş dünyası temsilcilerinden oluşan ortak yatırım konseyi kurulması ve ilk toplantının da Semerkant’ta yapılması fikrini ortaya attı.

Tacikistan Devlet Başkanı İmamali Rahman, Orta Asya-KİK formatı çerçevesinde özel bir Yatırım ve Kalkınma Destek Fonu oluşturulması önerisinde bulundu.

Böylece Orta Asya ve Körfez ülkeleri, ilişkilerini çeşitli yönlerden güçlendirmeye devam etmekte, bu da bölgeler arasında ekonomik işbirliğinin ve siyasi diyaloğun gelişmesine katkıda bulunmaktadır.

İlgili diğer haberler

Orta Asya ülkeleriyle ABD arasındaki C5+1 diyaloğu başkanlar seviyesine çıktı
BM SPECA Zirvesi Bakü'de yapıldı
Aliyev: "Ermenistan'ın geleceği dış sponsorların elinde"
Orta Asya Devlet Başkanları Tacikistan'da toplandı
Orta Asya-ABD Devlet Başkanları Birinci Zirvesi New York'ta Gerçekleştirildi
BDT Devlet Başkanları Yüksek Konseyi Zirvesi Kırgızistan'da Gerçekleşti