Orta Asya ülkelerinin heyet başkanları Olaf Scholz'la bir araya geldiler

Orta Asya ülkelerinin heyet başkanları Olaf Scholz'la bir araya geldiler

Türkmenistan halkının Milli Lideri, Türkmenistan halk Meclisi Başkanı Gurbanguli Berdimuhamedov, cuma günü Berlin’de Almanya Şansölyesi Olaf Scholz ile Orta Asya ülkelerinin heyet başkanları toplantısına katıldı.

Türkmenistan resmi medyasına göre, iş yemeği formatında düzenlenen toplantıya Kazakistan Devlet Başkanı Kasım Cömert Tokayev, Kırgızistan Devlet Başkanı Sadır Caparov, Tacikistan Devlet Başkanı İmamali Rahman, Özbekistan Devlet Başkanı Şevket Mirziyoyev de katıldı.

Almanya Şansölyesi üst düzey konukları sıcak bir şekilde karşılayarak, bu düzeydeki ilk toplantının altı ülke arasındaki işbirliğinin öncelikli konularını uzun vadeli bir perspektifle ve hem Orta Asya hem de Almanya’nın çıkarları doğrultusunda ele almak için mükemmel bir platform sağladığını belirtti.

Olaf Scholz ayrıca, Almanya’nın Orta Asya ülkeleriyle stratejik ortaklığını her alanda derinleştirmeye hazır olduğunu bir kez daha teyit etti.

Şansölye Scholz, toplantının temel amacının katılımcı ülkelerin sürdürülebilir ekonomik büyümesini desteklemeyi ve devletlerarası ticaret ve ekonomik bağları güçlendirmeyi amaçlayan pratik tedbirleri somutlaştırmak olduğunu belirtti. Ortak hususların yanı sıra her ülkenin ulusal özellikleri ve gereksinimleri de dikkate alınarak, yatırım faaliyetlerinin geliştirilmesine özel önem verildiği not edildi.

Türkmenistan Halk Meclisi Başkanı ayrıca, Avrupalı ortaklarla enerji ilişkilerinde, petrol ve doğalgaz, kimya ve tekstil ürünlerinin, tarım ve diğer ürünlerin ihracatında spesifik projelerin uygulamasına yönelik ilgisini dile getirdi.Gurbanguli Berdimuhamedov buna ek olarak, Türkmenistan’ın Almanya’dan yüksek teknolojili ürünlerin ithalatını, sermayenin çekilmesini ve sanayi, bilim ve mesleki eğitimde teknolojik yeterliliklerin elde edilmesini teşvik etmeye hazır olduğunu vurguladı.

Bu meselelerin üstesinden gelmek için Orta Asya’nın kıtalararası bir ulaşım merkezi olarak potansiyelinin kullanılmasının öneminin yanı sıra TRACECA ve Hazar-Karadeniz Koridoru gibi bölgelerarası projelerin hayata geçirilmesinin önemi vurgulandı.

Vurgulanan üçüncü alan, iklim değişikliğiyle mücadelenin ve çevre dostu teknolojilerin küresel bağlamda benimsenmesinin önemi dikkate alınarak, onların çevresel ve yeşil dönüşümü oldu.

Gelecek vaat eden ortak projelerin uygulanmasının, Orta Asya ile Almanya arasındaki etkileşimin güçlendirilmesi için itici bir güç olabileceğine dikkat çekildi. Ticaret, ulaştırma ve transit sektörü, enerji ve iletişim gibi alanlarda ortaklığın genişletilmesine özel önem verildi. Bunun, altılı etkileşimin geliştirilmesi için bir ivme yaratacağı ve devletler arasındaki ilişkilerin temelini güçlendireceği belirtildi.

Toplantının sonunda, katılımcı ülkelerin heyet başkanlarının Zirve’nin resmi bayrağı ve ’Orta Asya-Almanya’’ formatındaki ilgili katılımcı ülkelerin Milli bayrakları önünde poz verdikleri ortak bir fotoğraf töreni düzenlendi.

İlgili diğer haberler

Türkmenistan Devlet Başkanı, önümüzdeki hafta Almanya’yı ziyaret edecek
Kırgızistan Cumhurbaşkanı Almanya ile Orta Asya arasındaki işbirliğini güçlendirmek istiyor
Almanya, Orta Asya liderlerini ağırladı
Kazakistan Cumhurbaşkanı, Orta Asya ülkelerine özel ticari imtiyazlar sağlanması gerektiğini belirtti
Almanya, Orta Asya Ülkeleriyle Stratejik Bölgesel Ortaklık Kuruyor
Gurbanguli Berdimuhamedov, Almanya’nın şirketlerini ulaşım ve iletişim alanlarında işbirliğine çağırdı
Türkmenistan, Almanya’nın iş dünyasına elektrik, yenilenebilir enerji alanlarında ortaklık önerdi