Serdar Berdimuhamedov, Orta Asya ülkelerinin Dışişleri Bakanlarını kabul etti

Serdar Berdimuhamedov, Orta Asya ülkelerinin Dışişleri Bakanlarını kabul etti

Türkmenistan Devlet Başkanı Serdar Berdimuhamedov, 16. Orta Asya-Güney Kore İşbirliği Forumu’na katılmak üzere çarşamba günü Aşkabat’a gelen Kazakistan Dışişleri Bakanı Murat Nurtleu, Kırgızistan Dışişleri Bakanı Ceenbek Kulubaev, Tacikistan Dışişleri Bakanı Sirojiddin Muhriddin ve Özbekistan Dışişleri Bakanı Bahtiyar Saidov’u ayrı ayrı kabul etti. İlgili haber, Türkmenistan resmi medyası tarafından servis edildi.

Kazakistan Başbakan Yardımcısı ve Dışişleri Bakanı Murat Nurtleu ile görüşme:

Türkmenistan Devlet Başkanı Serdar Berdimuhamedov ve Murat Nurtleu, güçlü dostluk ve iyi komşuluk geleneklerine dayanan ikili ilişkileri kapsamlı bir şekilde ele aldılar. Ulaştırma ve lojistik sektörü ile enerji başlıca işbirliği alanları olarak belirlendi.

Kırgızistan Dışişleri Bakanı Ceenbek Kulubaev ile görüşme:

Türkmenistan Devlet Başkanı ve Kırgızistan Dışişleri Bakanı, Türkmenistan ile Kırgızistan arasındaki geleneksel dostluk ilişkilerinin ilerici niteliğine dikkat çektiler. Ticaret, ekonomi, ulaştırma ve transit alanları işbirliğinin üncelikleri olarak tanımlandı.

Tacikistan Dışişleri Bakanı Sirojiddin Muhriddin ile görüşme:

Serdar Berdimuhamedov ve Sirodzhiddin Muhriddin eşitlik, karşılıklı saygı ve güven ilkeleri temelinde ikili ilişkilere dair konuları ele aldılar. Devletlerarası diyaloğun Türkmenistan ve Tacikistan halklarının kadim dostluk ve iyi komşuluk geleneklerine dayandığı kaydedildi.

Özbekistan Dışişleri Bakanı Bahtiyar Saidov ile görüşme:

Türkmenistan Devlet Başkanı Serdar Berdimuhamedov, çok yönlü Türkmenistan-Özbekistan ilişkileri çerçevesinde ticari ve ekonomik bağların önemini vurguladı. Bu bağlamda, ikili ticaret hacmindeki olumlu dinamiklerin yanı sıra enerji, ulaştırma, lojistik, tarım ve diğer sektörlerdeki aktif etkileşime dikkat çekildi.

Aynı gün Türkmenistan Devlet Başkanı Serdar Berdimuhamedov, Güney Kore Dışişleri Bakanı Park Jin’i kabul etti. Görüşmede, ticaret ve ekonomik ortaklığın güçlendirilmesinin devletlerarası işbirliğinin kilit alanlarından biri olduğu ve Güney Koreli şirketlerin Türkmenistan ekonomisinin petrol ve doğalgaz ile ulaştırma sektörlerindeki başarılı çalışmaları vurgulandı. Ayrıca taraflar, verimli ticari işbirliğini sürdürmeye olan ilgilerini teyit ettiler.

16. Orta Asya-Kore Cumhuriyeti İşbirliği Forumu 1-2 Kasım tarihlerinde Aşkabat’ın ev sahipliğinde düzenleniyor. Forumda enerji, dijital teknolojiler, ekonomik güvenlik, turizm ve sağlık da dahil olmak üzere çeşitli alanlarda işbirliğini yoğunlaştırmanın yolları ele alınacak.

İlgili diğer haberler

BDT Dışişleri Bakanları Bişkek'te Toplandı
Bakan Fidan, Şuşa'da Ekonomik İşbirliği Teşkilatı toplantısına katıldı
AGİT Genel Sekreteri ve Orta Asya Dışişleri Bakanları Aşkabat'ta Toplandı
Çin'den "Orta Asya jeopolitik oyunların sahası olmamalı" mesajı
Son dakika: Orta Asya-ABD "C5+1" Dışişleri Bakanları Toplantısı Özbekistan'da yapıldı
Özbekistan'da Ekonomik İşbirliği Teşkilatı Dışişleri Bakanları Toplantısı