Şevket Mirziyoyev, yeniden Özbekistan Devlet Başkanı seçildi

Şevket Mirziyoyev, yeniden Özbekistan Devlet Başkanı seçildi

Özbekistan’ın görevdeki Devlet Başkanı Şevket Mirziyoyev, seçmen oylarının yüzde 87,5’nin oylarını alarak, pazar günü yapılan erken Devlet Başkanlığı seçimlerinde zafere ulaştı. Interfaks ajansı, Özbekistan Merkez Seçim Komisyonu Başkanı Zeyneddin Nizamohocayev’e atıfta bulunarak, pazartesi günü konu ile ilgili haber verdi.

Haberde belirtildiği gibi,ülkenin ’Özbekistan Devlet Başkanlığı Seçimine İlişkin’’ Kanunu’nun 35. Maddesi uyarınca, seçimlerde zafer kazanan Şevket Mirziyoyev’e ülkenin seçilmiş Devlet Başkanı hakkı tanınıyor.

Şevket Mirziyoyev, 1989’dan beri ülkeyi yöneten Özbekistan’ın ilk Devlet Başkanı İslam Karimov’un vefatının ardından Aralık 2016’da erken seçimle Devlet Başkanı seçildi.

Şevket Mirziyoyev, Ekim 2021’de oyların yüzde 80,12’sini alarak Devlet Başkanlığı seçimlerinde yeni bir zafer elde etti. Nisan 2021’de Özbekistan, Özbekistan Devlet Başkanlığı görev süresinin beş yıldan yedi yıla uzatılması da dahil Anayasa değişiklikleri için bir referandum düzenledi ve önerilen değişiklikler seçmenlerin yüzde 90,2’si tarafından desteklendi.

Mayıs ayı başında Mirziyoyev, Anayasal değişikliklere dayanarak, erken Devlet Başkanlığı seçimlerinin yapılması için bir Kararname imzaladı.

İlgili diğer haberler

Şevket Mirziyoyev, Türkmenistan-Özbekistan Serbest Ticaret Bölgesi’nin kurulmasını onayladı
Cumhurbaşkanı Erdoğan: AYM arka arkaya yanlışlar yapıyor, Yargıtay'ın kararı asla bir kenara atılamaz
Cumhurbaşkanı Erdoğan'dan, 2023'te Gazze için yoğun diplomasi
Kırgızistan'da BDT Liderler Zirvesi Gerçekleştirildi
BDT Devlet Başkanları Yüksek Konseyi Zirvesi Kırgızistan'da Gerçekleşti
Orta Asya ülkelerinin heyet başkanları Olaf Scholz'la bir araya geldiler
Gurbanguli Berdimuhamedov, Berlin’de Orta Asya-Almanya Zirvesi’ne katıldı