Şırnak İşitme Engellinin 48 Yıllık Dama Tutkusu Hd

Şırnak'ın Silopi ilçesinde 60 yaşındaki işitme engelli Vedat İdin, 12 yaşında başladığı dama tutkusunu 48 yıldır aralıksız sürdürüyor. Çeşitli turnuvalara katılan İdin, amacının bölgenin terörle anılan imajını silmek olduğunu söyledi.

BAŞINA GELMEYEN KALMADI, FİDYE İÇİN KAÇARILDI

Silopi Cumhuriyet mahallesinde ikamet eden 7 çocuk babası Vedat İdin, 12 yaşındayken babası başka bir evlikten dolayı annesi ve kardeşini terk etmesinin ardından küçük yaşında çalışmaya başladı.Evin geçimini sağlamak için çeşitli işlerde çalışan İdin, 16 yaşındayken menenjit hastalığına yakalandıktan sonra hastalığı nedeniyle duyma yetisini kaybetti.

Duyma yetisi olmadan ailesine sahip çıkmak mücadele eden İdin, hamallık ile başladığı işe sınır ticaretiyle devam eetti.Hayatı zorlukla geçen ve bir dönem döviz alış veriş işine giren Vedat İdin'i, Iraklı bir grup kaçırarak rehin aldı.

Bir süre rehin kaldıktan sonra çok büyük bir miktar para karşılığında serbest bırakılan İdin, bu kez ortağı tarafından dolandırıldı.

TİCARETİ BIRAKTI, DAMA TURNUVALARINA KATILIYOR

Yaşadığı olayların ardından ticareti bırakarak zamanını çocuk yaşında oynamaya başladığı damaya ayırmaya başlayan İdin, kendisi gibi dama tutkusu olan komşusu Nimetullah Aygaz ile her fırsatta evin bahçesinde dama oynayarak zaman geçiriyor.10 yıldır Bursa, Gaziantep, Aydın ve İzmir gibi illerde düzenlenen turnuvalara katılıyor.

Gittiği turnuvalarda ilk başlarda Şırnak'lıyım demeye çekinen Vedat İdin, artık arkadaşları arasında büyük sevgi bağı kurduğunu söyledi.Turnuvalara katılma sebebinin Şırnak'ın, Silopi'nin ve bölgenin terörle anılmasını önlemek olduğunu söyleyen Vedat İdin, Bursa'da düzenlenen Uluslararası dama turnuvalarına katıldım.

Gerek yurt içinde gerek yurt dışında çok sayıda arkadaş edindim.Elimden geldikçe de bölgemizin bir terör merkezi olmadığını normal bir bölge olduğunu İstanbul'un bir ilçesinden farkımız olmadığını bütün damacı arkadaş ve dostlara anlatmaktayım.

Bursa'daki turnuvaya 14 ülkeden damacılar katıldı. İran, Irak, Suudi Arabistan, Lübnan, Bosna, Azerbeycan, Türkmenistan, Almanya, Japonya ve Filistin olmak üzere başka ülkelerden oyuncular katıldı.Silopi ve Şırnak'ın adını bu saydığım ülkelere de tanıttım diye konuştu.

İlgili diğer haberler

Dha Yurt Bülteni-9
Dha Yurt Bülteni-7
DHA YURT BÜLTENİ - 12
Dha Yurt Bülteni- 8
Haftanın tarihine bakış
Haftanın tarihine bakış