Türk Dünyası'nın 4 Lideri ve Macaristan Başbakanı 3. Dünya Göçebe Oyunları'na Katılacak

Türkiye, Azerbaycan, Kazakistan, Özbekistan devlet başkanları ve Macaristan Başbakanı, Kırgızistan'da bu yıl üçüncüsü yapılacak olan Dünya Göçebe Oyunları'na katılacak.

Kırgızistan lideri Sooronbay Ceenbekov'un Türkmenistan ziyaretiyle ilgili basın toplantısı düzenleyen Cumhurbaşkanlığı İdaresi Dış Politika Bölüm Başkanı Daniyar Sıdıkov, Dünya Göçebe Oyunları konusuna değinerek, Türkiye Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Kazakistan Cumhurbaşkanı Nursultan Nazarbayev, Özbekistan Cumhurbaşkanı Şavkat Mirziyoyev, Azerbaycan Cumhurbaşkanı İlham Aliyev ve Macaristan Başbakanı Viktor Orban'ın Kırgızistan'ın ev sahipliğinde 2 Eylül'de düzenlenecek Üçüncü Dünya Göçebe Oyunları'nın açılış törenine katılacağını ifade etti.

$(window).load(function () { var s = document.createElement("script"), el = document.getElementsByTagName("script")[0]; s.async = 1; s.src = "//cdn2.admatic.com.tr/showad/showad.js"; el.parentNode.insertBefore(s, el); }); Dünya Göçebe Oyunları

Türk Dili Konuşan Ülkeler İşbirliği Konseyi (Türk Konseyi) üyeleri Kırgızistan, Kazakistan, Türkiye ve Azerbaycan'ın cumhurbaşkanları, 2012 yılında Bişkek'teki Türk Konseyi Zirvesi'nde '1. Dünya Göçebe Oyunları'nın Kırgızistan'da yapılmasına karar vermişti. Bunun üzerine oyunların ilki 2014'te 16 ülkenin, ikincisi ise 2016'da 62 ülkenin katılımıyla Kırgızistan'ın turizm merkezi Isık-Göl'de düzenlenmişti.

Kırgızistan Başbakanlık Gençlik İşleri, Beden Eğitimi ve Spor Devlet Ajansı Başkan Yardımcısı Kanatbek Arpaçiyev, Mayıs ayında yaptığı toplantıda Üçüncü Dünya Göçebe Oyunları'nda sporcuların 37 dalda toplam 582 madalyon için ter dökeceklerini, oyunların 16'sının Kırgız halkının geleneksel oyunlarından oluşacağını belirtmişti. Yarışmalarda 118'i uluslararası olmak üzere 250 hakem oyunları gözeteceği de bildirilmişti.

Üçüncü Dünya Göçebe Oyunları, bu yıl hipodrom, Sağlık ve Spor Merkezi, sanatoryumlar ve Kırçın kanyonu olmak üzere 4 farklı yerde yapılacak. Oyunlar çerçevesinde bin Kırgız milli çadırı (boz üy) dikilmesi, misafirler için eski ve modern eşyaların satılması, Etno Pazar açılması ve ayrıca aşçıların da yarışacağı Mutfak Festivali yapılması bekleniyor.

Ayrıca, Kırgız halkınca kutsal bir hayvan ve askerlerin koruyucusu olarak sayılan kar leoparı, Üçüncü Dünya Göçebe Oyunları'nın maskotu olarak kabul edildi. - BİŞKEK

İlgili diğer haberler

Gençlik ve Spor Bakanı Bak: "Türkiye, TDT çatısı altında spor alanında yeni iş birliği mekanizmaları geliştirilmesini her zaman desteklemektedir"
Prof. Dr. Taşansu Türker tüm yönüyle Rusya-Ukrayna savaşını değerlendirdi (6)
Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın Macaristan ziyareti iki ülke ticari ilişkilerine yeni rota çizecek
Türkmenistanlı girişimciler, Dubai’deki Gulfood 2024 Fuarı’nda ürünlerini tanıttılar
Ateşbaz-ı Veli Aşçı Dede Mutfak Kültürü Günleri"
Ateşbaz-ı Veli Aşçı Dede Mutfak Kültürü Günleri"