Türkmenistan, Almanya’nın iş dünyasına elektrik, yenilenebilir enerji alanlarında ortaklık önerdi

Türkmenistan, Almanya’nın iş dünyasına elektrik, yenilenebilir enerji alanlarında ortaklık önerdi

Türkmenistan halkının Milli Lideri, Türkmenistan Halk Meclisi Başkanı Gurbanguli Berdimuhamedov, cuma günü Berlin’de düzenlenen Orta Asya ülkeleri heyet başkanları ve Alman Doğu Avrupa Ekonomik İlişkiler Komitesi toplantısında yaptığı konuşmada, Almanya’nın iş çevrelerine elektrik enerjisi endüstrisi ve yenilenebilir enerji kaynaklarında işbirliği teklifinde bulundu.

Alman Doğu Avrupa Ekonomik İlişkiler Komitesi ve Claas Şirketi Yönetim Kurulu Başkanı Cathrina Claas-Muehlhaeuser’in başkanlık ettiği toplantıya Kazakistan Devlet Başkanı Kazakistan Devlet Başkanı Kasım Cömert Tokayev, Kırgızistan Devlet Başkanı Sadır Japarov, Tacikistan Devlet Başkanı İmamali Rahman ve Özbekistan Devlet Başkanı Şevket Mirziyoyev de katıldı.

Türkmenistan resmi basınında yer alan habere göre, Gurbanguli Berdimuhamedov toplantıda yaptığı konuşmada, ’Bu fırsattan yararlanarak, Almanya’nın iş dünyasına enerji sektöründe çalışmayı düşünmelerini de önermek istiyorum. Enerji santrallerinin inşası ve modernizasyonu, enerji nakil hatları ağının geliştirilmesi ve diğer projeler ortak çaba alanları olarak hizmet edebilir.’’ diye kaydetti.

Türkmenistan Halk Meclisi Başkanı’nın ifadelerine göre, Türkmenistan yenilenebilir enerji kaynakları ve hidrojen enerjisi alanında uluslararası işbirliğinin geliştirilmesine de büyük önem veriyor.

Gurbanguli Berdimuhamedov, ’Yeşil enerjinin geleceğin enerjisi olduğunun farkında olan Türkmenistan, bugün ulusal düzeyde güneş ve rüzgar enerjisi alanındaki projeleri teşvik etmeyi amaçlayan bir dizi pratik eylem gerçekleştiriyor.’’ diye belirtti.

Türkmenistan halkının Milli Lider ayrıca, atmosfere metan salınımının azaltılması ve hidrokarbon sahalarındaki ilişkili gazın kullanılması konularında yabancı şirketler ve uluslararası yapılarla etkileşimin önemini not etti.

Türkmenistan Halk Meclisi Başkanı, Alman şirketlerinin yukarıda belirtilen alanlarda sahip olduğu bilgi ve en iyi uygulamaların Türkmenistan'da talep göreceğinden emin olduğunu ifade etti.

Gurbanguli Berdimuhamedov, toplantıda yaptığı konuşma sırasında Türkmenistan’ın Trans-Hazar Doğalgaz Boru Hattı’nın inşası yoluyla Avrupa'ya doğalgaz tedariki konusundaki kararlı tutumunu da yineledi.

Türkmenistan Halk Meclisi Başkanı Gurbanguli Berdimuhamedov, Berlin’e gerçekleştirdiği çalışma ziyareti kapsamında cuma günü Orta Asya-Almanya formatındaki heyet başkanları toplantısına da katıldı.

İlgili diğer haberler

Türkmenistan, Avrupa’ya doğalgaz tedarikine yönelik kararlı tutumunu yineledi
Gurbanguli Berdimuhamedov, Almanya’nın şirketlerini ulaşım ve iletişim alanlarında işbirliğine çağırdı
Gurbanguli Berdimuhamedov, Berlin’de Orta Asya-Almanya Zirvesi’ne katıldı
Almanya, Orta Asya Ülkeleriyle Stratejik Bölgesel Ortaklık Kuruyor
Kazakistan Cumhurbaşkanı, Orta Asya ülkelerine özel ticari imtiyazlar sağlanması gerektiğini belirtti
Almanya, Orta Asya liderlerini ağırladı