Türkmenistan, Almanya’nın sanayi ve lojistik şirketlerine işbirliği teklifinde bulundu

Türkmenistan, Almanya’nın sanayi ve lojistik şirketlerine işbirliği teklifinde bulundu

Türkmenistan halkının Milli Lideri, Türkmenistan Halk Meclisi Başkanı Gurbanguli Berdimuhamedov, cuma günü Berlin’de düzenlenen Türkmenistan-Almanya İş Forumu’nda yaptığı konuşmada, Almanya’nın sanayi ve lojistik şirketlerini işbirliğine davet etti. İlgili haber, Türkmenistan resmi basınında yer aldı.

Gurbanguli Berdimuhamedov özellikle, Türkmenistan’daki Tejenkarbamid (Tecenüre) Fabrikası’nın onarımı, restorasyonu ve kısmi modernizasyonunu içeren bir proje için kimya endüstrisinde işbirliği fırsatlarının araştırılmasını önerdi. ThyssenKrupp AG şirketi, bu projede potansiyel olarak umut verici ortaklardan biri olarak anıldı.

Türkmenistan Halk Meclisi Başkanı, forum sırasında Türkmenistan’daki Garlık potas madencilik kompleksinin geliştirilmesi ve tam tasarım kapasitesine getirilmesini amaçlayan kapsamlı bir proje için Almanyalı ortaklarla müzakerelerin sürdürülmesinin önemini vurguladı. Bu alanda Alman ERCOSPLAN, Ka-Utek ve SCHACHTBAU şirketleri ile işbirliğini sürdürmek için aktif çaba sarf edilmektedir.

Deutsche Bahn Holding ile demiryolu taşımacılığının yanı sıra karayolu ve denizyolu taşımacılığının geliştirilmesi alanında da işbirliğine ilgi duyulduğu ifade edildi. Amaç, taşımacılık ve transit sektöründeki mevcut fırsatlardan yararlanmak ve etkili lojistik çözümleri uygulamaktır.

İki ülke arasındaki hava taşımacılığının genişletilmesi ve Türkmenistan’daki havalimanlarının ortak yönetimi potansiyelinin araştırılması da dahil olmak üzere sivil havacılık sektöründeki ortaklığa büyük önem verildi. Bu, bu projeleri desteklemek için gerekli yasal çerçevenin hazırlanmasını gerektirmektedir.

Ekonomik kalkınma ve yatırım çekme konusunda danışmanlık konusunda mevcut işbirliğine dayanarak,Türkmenistan’ın özellikle Gotz & Partner ile ve ilgili diğer şirketlerle ortaklıklar için yasal bir çerçeve oluşturma konusunda çalışmaya devam etme niyeti mevcuttur.

Forum sırasında Türkmenistan halkının Milli lLderi, Alman şirketlerinin Türkmenistan pazarına ilk girenler arasında yer aldığını ve uzun yıllardır çeşitli sektörlerde başarıyla faaliyet gösterdiklerini vurguladı. Özellikle, şu anda Türkmenistan’da kayıtlı Alman sermayesini içeren 196 yatırım projesi ve sözleşmesi mevcuttur ve bunların tutarı yaklaşık 1,6 milyar ABD dolarına tekabül etmektedir.

Habere göre, Siemens, Daimler, Claas, Rohde & Schwarz, Dresser-Rand ve diğerleri gibi Alman iş çevrelerinin temsilcileri tarafından yapılan katkılar, uzun vadeli ortak projelerin başarılı bir şekilde gerçekleştirilmesinde etkili olmaktadır.

Cuma günü Berlin’de Orta Asya ülkeleri heyet başkanları ve Alman Doğu Avrupa Ekonomik İlişkiler Komitesi toplantısında konuşan Gurbanguli Berdimuhamedov, Türkmenistan’ın Trans-Hazar Doğalgaz Boru Hattı’nın inşası yoluyla Avrupa’ya doğalgaz tedariki konusundaki kararlı tutumunu yineledi ve Alman şirketlerine elektrik enerjisi endüstrisi ve yenilenebilir enerji kaynaklarında ortaklık teklif etti.

Türkmenistan Halk Meclisi Başkanı Gurbanguli Berdimuhamedov ayrıca, Almanya Cumhurbaşkanı Frank-Walter Steinmeier ile Orta Asya heyet başkanları toplantısına katıldı ve Almanya Şansölyesi Olaf Scholz ile bir araya geldi.

İlgili diğer haberler

Türkmenistan, Almanya’nın şirketlerini Hazar Denizi sahanlığının geliştirilmesine davet etti
Türkmenistan, Almanya’ya ikili enerji işbirliği planı geliştirmeyi teklif etti
Türkmenistan, Avrupa’ya doğalgaz tedarikine yönelik kararlı tutumunu yineledi
Berlin'de Türkmenistan-Almanya İş Forumu düzenlendi
Almanya, Orta Asya liderlerini ağırladı
Dünya Liderlerinden Erdoğan'a Tebrik Mesajları