Türkmenistan, Almanya’nın şirketlerini Hazar Denizi sahanlığının geliştirilmesine davet etti

Türkmenistan, Almanya’nın şirketlerini Hazar Denizi sahanlığının geliştirilmesine davet etti

Türkmenistan halkının Milli Lideri, Türkmenistan Halk Meclisi Başkanı Gurbanguli Berdimuhamedov, cuma günü Berlin’de Almanya Şansölyesi Olaf Scholz ile yaptığı görüşmede, Almanya’nın şirketlerini Hazar Denizi sahanlığının geliştirilmesine katılma davetinde bulundu. İlgili haber, Türkmenistan resmi medyası tarafından servis edildi.

Gurbanguli Berdimuhamedov’un Almanya ziyareti çerçevesinde gerçekleştirilen görüşmede, enerji sektörü ikili ekonomik işbirliğinin genişletilmesi için gelecek vaat eden bir alan olarak tanımlandı.

Taraflar, enerji alanındaki ortaklığın çeşitli spesifik alanlarında işbirliği imkanları hakkında görüş alışverişi yaptılar. Bu kapsamda, Almanya’nın şirketlerinin Türkmenistan’ın yakıt ve enerji kompleksinin geliştirilmesine katılımı, Alman sermayesi ve teknolojik uzmanlığı aracılığıyla petrol ve doğalgaz sektörünün güçlendirilmesi, fizibilite çalışmalarının yapılması, hizmetlerin sağlanması, ekipman tedariki ve bu alanda yeni tesislerin inşasına odaklanıldı.

Türkmenistan Halk Meclisi Başkanı, Türkmenistan’ın Wintershall ve RWE gibi büyük Alman şirketleriyle halihazırda işbirliği yaptığı Hazar Denizi sahanlığının geliştirilmesinin önemini vurguladı. Habere göre, Türkmenistan halkının Milli Lideri Türkmenistan’ın Alman ortakların özel tekliflerini değerlendirmeye ve ülkedeki başarılı faaliyetleri için elverişli koşullar oluşturmaya istekli olduğunu yineledi.

Trans-Hazar Doğalgaz Boru Hattı’nın önemini vurgulayan Türkmenistan Halk Meclisi Başkanı, Türkmenistan’ın projeye olan bağlılığını ve Avrupa Komisyonu ve Almanya da dahil olmak üzere Avrupa devletlerinin ilgili kuruluşlarıyla bu konudaki görüşmeleri sürdürme niyetini dile getirdi.

Görüşme sırasında Gurbanguli Berdimuhamedov, Almanya Şansölyesi Olaf Scholz’u uygun bir zamanda Türkmenistan’a resmi bir ziyarette bulunmaya davet etti. Habere göre, Scholz daveti minnettarlıkla kabul etti.

Türkmenistan Halk Meclisi Başkanı, Almanya Federal Cumhurbaşkanı Frank-Walter Steinmeier ile Orta Asya ülkeleri heyet başkanları toplantısına ve Almanya Şansölyesi Olaf Scholz ile Orta Asyaülkeleri heyet başkanları toplantısına da katıldı.

Türkmenistan halkının Milli Lideri ayrıca, Orta Asya ülkeleri heyet başkanları ve Alman Doğu Avrupa Ekonomik İlişkiler Komitesi toplantısına katıldı ve Almanya Federal Ekonomi ve İklim Eylemi Bakanı Robert Habeck ile ikili görüşmelerde bulundu.

İlgili diğer haberler

Gurbanguli Berdimuhamedov, Almanya Şansölyesi’ni ziyaret için Türkmenistan’a davet etti
Haftanın tarihine bakış
Almanya, Orta Asya liderlerini ağırladı
Türkmenistan, Almanya’ya ikili enerji işbirliği planı geliştirmeyi teklif etti
Cumhurbaşkanı Erdoğan'dan, 2023'te Gazze için yoğun diplomasi
Almanya'da 29 Ekim Cumhuriyet Bayramı coşkusu