Türkmenistan, Aşkabat’ta BM İklim Değişikliği Teknolojileri Bölgesel Merkezi’nin açılmasını destekliyor

Türkmenistan, Aşkabat’ta BM İklim Değişikliği Teknolojileri Bölgesel Merkezi’nin açılmasını destekliyor

Türkmenistan Devlet Başkanı Serdar Berdimuhamedov, cuma günü Birleşik Arap Emirlikleri’nin (BAE) Dubai kentinde düzenlenen COP-28 Konferansı’nda yaptığı konuşmada, Türkmenistan’da BM Orta Asya İklim Değişikliği Teknolojileri Bölgesel Merkezi açma girişimini doğruladı. İlgili haber, Türkmenistan resmi basını tarafından servis edildi.

Serdar Berdimuhamedov konuşması kapsamında, Orta Asya’da iklim teknolojisi transfer programlarının geliştirilmesi için Birleşmiş Milletler Çevre Programı (UNEP) ile Türkmenistan Çevre Bakanlığı arasında 13 Kasım’da imzalanan Mutabakat Zaptı’nın önemini vurguladı.

Türkmenistan Devlet Başkanı Serdar Berdimuhamedov, ’Bu belgeyi, BM Orta Asya İklim Değişikliği Teknolojileri Bölgesel Merkezi’nin Türkmenistan’da açılmasının esaslı bir şekilde değerlendirilmesi için bir ilk adım ve ciddi bir yasal ön koşul olarak görüyoruz.’’ ifadelerini kullandı.

Türkmenistan Devlet Başkanı, yaklaşık 80 milyon nüfusa, eşsiz doğal kaynaklara ve biyolojik çeşitliliğe sahip, ancak aynı zamanda ciddi çevresel riskler bölgesinde yer alan Orta Asya’a bir BM İhtisas Merkezi kurulması yönündeki ülke önerisinin artık gerçek umutlara dönüştüğünü vurguladı.

Serdar Berdimuhamedov konuşmasında, Türkmenistan’ın Küresel Metan Taahhüdü’ne katıldığını duyurdu ve Türkmenistan’ın İklim ve Sağlık Deklarasyonu’nu memnuniyetle karşıladığını belirtti.

İlgili diğer haberler

Türkmenistan Devlet Başkanı, Dubai’de BM Genel Sekreter Yardımcısı ile görüştü
Türkmenistan, Küresel Metan Taahhüdüne Dahil Oldu
Serdar Berdimuhamedov: Türkmenistan, İklim ve Sağlık Deklarasyonu’nu memnuniyetle karşılıyor
Türkmenistan Devlet Başkanı, Dubai’de BAE Başkan Yardımcısı ile görüştü
Türkmenistan ile ABD, metan emisyonlarının azaltılmasında işbirliğini görüştü
BM Genel Kurul Belgesi: Türkmenistan Devlet Başkanı’nın Milli görüşleri yayınlandı