Türkmenistan, Avrupa’ya doğalgaz tedarikine yönelik kararlı tutumunu yineledi

Türkmenistan, Avrupa’ya doğalgaz tedarikine yönelik kararlı tutumunu yineledi

Türkmenistan halkının Milli Lideri, Türkmenistan Halk Meclisi Başkanı Gurbanguli Berdimuhamedov, cuma günü Berlin’de Orta Asya ülkeleri heyet başkanları ve Alman Doğu Avrupa Ekonomik İlişkiler Komitesi toplantısında yaptığı konuşmada, Türkmenistan’ın Trans-Hazar Doğalgaz Boru Hattı’nın inşası yoluyla Avrupa’ya doğalgaz tedariki konusundaki kararlı tutumunu yinelediğini belirtti.

Alman Doğu Avrupa Ekonomik İlişkiler Komitesi ve Claas Şirketi Yönetim Kurulu Başkanı Cathrina Claas-Muehlhaeuser’in başkanlık ettiği toplantıya Kazakistan Devlet Başkanı Kazakistan Devlet Başkanı Kasım Cömert Tokayev, Kırgızistan Devlet Başkanı Sadır Japarov, Tacikistan Devlet Başkanı İmamali Rahman ve Özbekistan Devlet Başkanı Şevket Mirziyoyev de katıldı.

Türkmenistan resmi basınına göre, Gurbanguli Berdimuhamedov toplantı sırasında Avrupa vektörünün Türkmenistan’ın uluslararası enerji işbirliğinin gündeminde olduğunu ve olmaya devam ettiğini vurgulamak gerektiğini ifade etti.

Türkmenistan Halk Meclisi Başkanı, Aşkabat’ın Türkmenistan doğalgazının dünya pazarlarına arzını sağlamak için doğalgaz üretim kapasitelerini arttırmaya, çok değişkenli doğalgaz taşıma altyapısını genişletmeye odaklandığını belirtti.

Gurbanguly Berdimuhamedov, ’Büyük uluslararası enerji projelerinin uygulanması bağlamında Avrupa Komisyonu’nun ilgili yapıları, münferit Avrupa devletleri ve şirketleri ile aktif temaslarımızı sürdürmeye hazırız.’’ diye ekledi.

Berlin’e bir çalışma ziyareti gerçekleştiren Grbanguli Berdimuhamedov, cuma günü Orta Asya-Almanya formatındaki heyet başkanları toplantısına da katıldı. Almanya Cumhurbaşkanı Frank-Walter Steinmeier’in başkanlığında çalışma kahvaltısı formatında düzenlenen toplantıya Kazakistan Devlet Başkanı Kasım Cömert Tokayev, Kırgızistan Devlet Başkanı Sadır Japarov, Tacikistan Devlet Başkanı İmamali Rahman ve Özbekistan Devlet Başkanı Şevket Mirziyoyev de katıldı.

İlgili diğer haberler

Gurbanguli Berdimuhamedov, Berlin’de Orta Asya-Almanya Zirvesi’ne katıldı
Almanya, Orta Asya liderlerini ağırladı
Türkmenistan Devlet Başkanı, önümüzdeki hafta Almanya’yı ziyaret edecek
Gurbanguli Berdimuhamedov, Almanya’nın şirketlerini ulaşım ve iletişim alanlarında işbirliğine çağırdı
Türkmenistan, Almanya’nın iş dünyasına elektrik, yenilenebilir enerji alanlarında ortaklık önerdi
Kazakistan Cumhurbaşkanı, Orta Asya ülkelerine özel ticari imtiyazlar sağlanması gerektiğini belirtti