Türkmenistan’da ince lifli Ýolöten-58 pamuk cinsi geliştirildi

Türkmenistan’da ince lifli Ýolöten-58 pamuk cinsi geliştirildi

Türkmenistan’da tarımsal mahsullerin yüksek kaliteli, verimli çeşitlerini geliştirmeye yönelik bilimsel çalışmalar yapıldı ve bu çalışmaların sonucunda ince lifli Ýolöten-58 pamuk cinsi geliştirildi. Söz konusu gelişme, Türkmenistan Ziraat Enstitüsü Tarımsal Araştırma ve Üretim Merkezi Araştırmacısı Muhammetrahim Meredov’un cuma günü Türkmenistan gazetesinde yayınlanan makalesinde bildirildi.

Makalede belirtildiği gibi, yeni pamuk cinsi Türkmenistan Ziraat Enstitüsü Tarımsal Araştırma ve Üretim Merkezi’nde, Ýolöten-42 pamuk cinsinin popülasyonundan seleksiyona dayalı olarak geliştirildi.

Yeni pamuk cinsinin kozasındaki pamuğu ağırlığı 33 gram olup, hasat verimi hektar başına 3,32 tondur ve standart pamuk cinsinden 210 kilogram daha faza mahsul vermektedir. Lif verimi yüzde 30,4 artarken, uzunluğu 39-40 milimetreye, inceliği 8.223 birime kadar ulaşıyor. Ýolöten-58 pamuk cinsi, standart cinsten bir gün daha erken mahsul veriyor.

İnce lifli Ýolöten-58 pamuk cinsini Mari vilayetinde, Ahal vilayetinde ve Lebap vilayetinin güney bölgesindeki tarımsal alanlarda yetiştirmek mümkündür. Bu pamuk cinsini yetiştirmek için üst düzey agroteknik tedbirler alınmakta olup, halihazırda Mari ve Ahal vilayetlerinde Devlet Bitki Türleri Laboratuvarı’nda test ediliyor.

İlgili diğer haberler

Coğrafi işaret tescilli Lapseki şeftalisi'nin fidanı yurtdışına ihraç ediliyor
Coğrafi işaret tescilli Lapseki şeftalisinin fidanı da ihraç ediliyor
Türkmenistanlı girişimci, Rusya’ya kurutulmuş havuç ürünleri ihraç ediyor
Cumhurbaşkanı Yardımcısı Yılmaz, Türkiye-Türkmenistan İş Forumu'nda konuştu Açıklaması
Rengarenk Mısırlar"Da Talep Patlaması
Türkmenistanlı bilim adamları yeni çeşit dezenfektan geliştirdiler