Türkmenistan Devlet Başkanı, Hazar Ekoloji Girişimi’ni oluşturmayı önerdi

Türkmenistan Devlet Başkanı, Hazar Ekoloji Girişimi’ni oluşturmayı önerdi

Türkmenistan Devlet Başkanı Serdar Berdimuhamedov, salı günü New York’taki BM Genel Merkezin’de düzenlenen BM Genel Kurulu’nun 78. oturumuna katıldı. Türkmenistan Devlet Başkanı, oturumda yaptığı konuşmada Hazar Ekoloji Girşimi’nin oluşturulmasını önerdi. İlgili haber, Türkmenistan resmi basını tarafından bildirildi.

Türkmenistan Devlet Başkanı Serdar Berdimuhamedov, BM Genel Kurulu'nun 78. oturumunda yaptığı konuşmada, ’Hazar Denizi’ne kıyı yıllar süren ısrarlı ve saygılı işbirliği sonucunda Hazar politikasının ortak temel kuralları geliştirildi. Aynı zamanda ana belge olan Hazar Denizi’nin Hukuki Statüsüne İlişkin Sözleşme kabul edildi.’’ ifadelerini kullandı.

Türkmenistan Devlet Başkanı ayrıca, 29 Haziran 2022’de Türkmenistan’da düzenlenen Altıncı Hazar Zirvesi’nde tüm katılımcıların çevre konusunda yakın işbirliği yapma isteklerini teyit ettiklerini, bunun da Hazar Denizi’ne kıyı devletlerin BM ile kapsamlı ve sistematik işbirliğine başlamaları konusunda iyi bir fırsat oluşturduğunu kaydetti.

Serdar Berdimuhamedov, ’Bu bağlamda Türkmenistan, Hazar Ekoloji Girişimi’nin oluşturulması yönünde teklifte bulunuyor. Girişim, Hazar Denizi’nin çevresinin ve biyolojik kaynaklarının korunması, ortaya çıkan çevre sorunlarının çözümü ile ilgili çok çeşitli görevlerde ayrıntılı ve üst düzey işbirliği için uluslararası bir platform olmasına yöneliktir.’’ diye belirtti.

Bunun yanında Türkmenistan Devlet Başkanı, Orta Asya’da İklim Değişikliği Teknolojileri Bölgesel Merkezi’nin oluşturulmasını önerdi.

Serdar Berdimuhamedov, ’Bu Merkez, iklim konularında spesifik ve sistematik çalışmalar yürütecek. Merkezin Türkmenistan’ın başkenti Aşkabat’ta faaliyet göstermesi için organizasyonel ve teknik koşulları oluşturmaya hazırız.’’ diye konuştu.

BM Genel Kurulu’nun 78. oturumuna katılmak üzere ABD’ye çalışma ziyareti düzenleyen Türkmenistan Devlet Başkanı Serdar Berdimuhamedov, salı günü öğleden sonra C5+1 formatındaki çok taraflı işbirliği girişiminin ilk tarihi toplantısına katıldı.

İlgili diğer haberler

Türkmenistan Devlet Başkanı, Orta Asya'da İklim Değişikliği Teknolojileri Bölgesel Merkezi kurulmasını önerdi
Haftanın tarihine bakış
Ocak-Şubat: Türkmenistanlı girişimciler, üretim planını yüzde 104,1 oranında gerçekleştirdiler
Aşkabat’ta Türkmen-Afgan İş Konferansı ve Afgan ürünlerinin fuarı düzenlenecek
Serdar Berdimuhamedov: Türkmenistan, İklim ve Sağlık Deklarasyonu’nu memnuniyetle karşılıyor
Dışişleri Bakanı Hakan Fidan, 2023'te 212 bin 950 kilometre yol kat etti