Türkmenistan Devlet Başkanı Serdar Berdimuhamedov’un Macaristan’ı ziyaret etmesi bekleniyor

Türkmenistan Devlet Başkanı Serdar Berdimuhamedov’un Macaristan’ı ziyaret etmesi bekleniyor

Türkmenistan Devlet Başkanı Serdar Berdimuhamedov’un hafta sonu Macaristan’ı ziyaret etmesi bekleniyor. Macaristan Dışişleri ve Dış Ekonomik İlişkiler Bakanı Peter Szijjarto, cuma günü düzenlenen olağanüstü basın toplantısında konu ile ilgili bilgi verdi.

Macaristan’ın Conservative dergisi, Macaristan Dışişleri Bakanı’nın açıklamasına atıfta bulunarak, Türkmenistan Devlet Başkanı’nın yanı sıra Türkiye, Azerbaycan, Kırgızistan, Özbekistan ve Sırbistan Devlet Başkanları ile Katar Emiri’nin Budapeşte Atletizm Dünya Şampiyonası çerçevesinde düzenlenecek diplomatik zirve için Macaristan’ı ziyaret edeceklerini bildirdi.

Bakan Peter Szijjarto, görüşmelerin Macaristan, Orta Avrupa ve tüm kıtanın güvenliğiyle ilgili üç ana konuya - enerji arzı, güvenlik ve ekonomi odaklanacağını açıkladı.

Azerbaycan, Türkiye, Türkmenistan ve Sırbistan Devet Başkanları, enerji arzı ile ilgili olarak, özellikle Türkiye’nin doğalgaz için transit ülke rolünü ve artan önemini ele alacaklar.

Bakan Szijjarto, Türkmenistan ile enerji işbirliği görüşmelerinin sürdüğünü ve Macaristan’ı gelecekte Türkmenistan’dan doğalgaz ihraç eden hedef ülkelerden biri haline getirmeyi amaçladıklarını açıkladı.

Haziran ayında Macaristan Başbakanı Viktor Orban Türkmenistan’ı ziyaret etti. Üst düzey Türkmenistan-Macaristan görüşmeleri, bir dizi ikili belgenin imzalanmasıyla sonuçlandı.

İlgili diğer haberler

Türkmenistan-Macaristan görüşmelerinin sonuçlarına ilişkin çok sayıda belge imzalandı
Azerbaycan’ın elektrik enerjisini Avrupa’ya taşıyacak yeni hat inşa edilecek
Serdar Berdimuhamedov: Türkmenistan, doğalgazdan hidrojen üretimi için teklifleri değerlendirmeye hazır
Macaristan Dışişleri Bakanlığı: Macaristan, Türkmenista’dan doğalgaz ithalatıyla ilgileniyor
Çavuşoğlu'nun 2021 yılında diplomasi trafiği
Türkmenistan ile Macaristan, karşılıklı Büyükelçiliklerin açılması üzerine anlaştı