Türkmenistan Dışişleri Bakanı, Lüksemburg’da AB-Orta Asya 19. Bakanlar Toplantısı’na katıldı

Türkmenistan Dışişleri Bakanı, Lüksemburg’da AB-Orta Asya 19. Bakanlar Toplantısı’na katıldı

Türkmenistan Bakanlar Kurulu Başkan Yardımcısı, Dışişleri Bakanı Raşid Meredov, pazartesi günü Lüksemburg’da düzenlenen Avrupa Birliği (AB)-Orta Asya 19. Bakanlar Toplantısı’na katıldı.

Avrupa Komisyonu Basın Servisi’ne göre, AB Dış İlişkiler ve Güvenlik Politikası Yüksek Temsilcisi Josep Borrell’in başkanlık ettiği toplantı Türkmenistan, Kazakistan, Kırgızistan, Tacikistan ve Özbekistan Dışişleri Bakanları ile 27 AB üyesi ülkenin Dışişleri Bakanlarını bir araya getirdi. Avrupa Komisyonu’nu Uluslararası İşbirliğinden Sorumlu Komisyon Üyesi Jutta Urpilainen temsil etti.

Türkmenistan Dışişleri Bakanlığı’ndan yapılan açıklamaya göre, Raşid Meredov toplantıda yaptığı konuşmada, Küresel Güvenlik Stratejisi geliştirme girişimine dikkat çekerek, uluslararası barış ve güvenliğin korunmasının önemini vurguladı. Bakan Meredov ayrıca, transit bağların güçlendirilmesi, özel sektörün geliştirilmesi ve Türkmenistan’ın Dünya Ticaret Örgütü’ne katılımı da dahil AB ile ekonomik işbirliği konularının altını çizdi.

Toplantıda Orta Asya ve Avrupa arasında yeni ulaşım bağlantılarının oluşturulmasının önemi de vurgulandı. Trans-Hazar Doğalgaz Boru Hattı aracılığıyla Avrupa yönüne doğalgaz ihracatının genişletilmesine, temiz ve yenilenebilir enerji sektörlerinde uluslararası işbirliğinin teşvik edilmesine özellikle dikkat çekildi. Bu bağlamda Türkmenistan Dışişleri Bakanı, Türkmenistan tarafından başlatılan sürdürülebilir ulaşım ve enerji kaynaklarının hareketliliğine ilişkin iki BM Genel Kurulu kararının desteklenmesi çağrısında bulundu.

Raşid Meredov ayrıca, Türkmenistan’ın çevrenin korunması ve iklim değişikliğinin azaltılması konusundaki kararlılığını bir kez daha teyit etti ve ülkenin sosyo-ekonomik kalkınmasının temeli olarak eğitimin önemini vurguladı. Bakan Meredov son olarak, sağlık ve dijital ekonomi de dahil olmak üzere çeşitli sektörlerde işbirliği için büyük bir potansiyelin olduğunu vurguladı.

Toplantı sırasında Türkmenistan tarafı, 2024 yılında Avrupa Birliği ile Orta Asya arasında bir sonraki Bakanlar Toplantısı’nı düzenlemeye istekli olduğunu ifade etti.

Ayrıca toplantıda, AB ve Orta Asya ülkeleri haberleşme, ekonomi, ticaret, çevre, su, iklim, eğitim, bilim ve yenilik alanlarında işbirliğinin geliştirilmesi konularını ele alarak ortaklıklarını derinleştirme niyetlerini teyit ettiler. Bakanlar, bu yılın haziran ayında Kırgızistan’ın Çolpan Ata kentinde düzenlenen toplantıda önerilen AB-Orta Asya Yol Haritası’nı onayladılar.

Ayrıca taraflar, Avrupa Birliği-Avurpa Güvenlik Teşkilatı’nın sürdürülebilir ulaşım bağlantılarına ilişkin 2023 çalışmasına dayanarak, ulaşım bağlantılarını güçlendirmeyi amaçlayan ve 29-30 Ocak 2024 tarihlerinde Brüksel’de düzenlenecek AB-Orta Asya Yatırım Forumu’nu sabırsızlıkla beklediklerini belirttiler.

Türkmenistan Dışişleri Bakanı Raşid Meredov, ziyareti kapsamında Avusturya’nın Avrupa ve Uluslararası İlişkilerden Sorumlu Federal Bakanı Alexander Schallenberg’in yanı sıra Romanya Dışişleri Bakanı Luminica Odobescu ve Güney Kıbrıs Dışişleri Bakanı Constantinos Kombos ile de bir araya geldi.

İlgili diğer haberler

Avusturya iş heyeti, aralık ayında Türkmenistan’ı ziyaret edecek
Türkmenistan heyeti, Brüksel’de ulaştırma konulu yatırım forumuna katılacak
AB ve Orta Asya Ülkeleri Stratejik Ortaklıklarını Güçlendirmeye Söz Verdi
Dünya Genelinde Hapishane Nüfusu Ülkeler Arasında Farklılık Gösteriyor
146 ülkeden Türkiye'ye gelen aşılı yolculardan PCR testi istenmeyecek
146 ülkeden Türkiye'ye gelen aşılı yolculardan PCR testi alınmayacak