Türkmenistan ile Pakistan, TAPI doğalgaz hattı projesini hızlandırma konusunda anlaştı

Türkmenistan ile Pakistan, TAPI doğalgaz hattı projesini hızlandırma konusunda anlaştı

Pakistan ile Türkmenistan, Türkmenistan-Afganistan-Pakistan-Hindistan (TAPI) doğalgaz boru hattı projesine ilişkin çalışmaları hızlandırma konusunda anlaştı. Pakistan Enerji Bakanlığı, perşembe günü konuyla ilgili bir açıklama yaptı.

Anlaşma, Türkmenistan’ın Pakistan Büyükelçisi Atacan Mövlamov’un perşembe günü Pakistan'ın Geçici Federal Enerji Bakanı Muhammed Ali ile yaptığı görüşme sırasında sağlandı.

Bakan Muhammed Ali, TAPI doğalgaz boru hattı projesinin Pakistan’ın artan enerji ihtiyacının karşılanması açısından kritik önem taşıdığını belirtti.

Bakan, ’Bu projedeki ilerleme doğru yöndedir ve meyvelerini verecektir. Bu bağlamda, Ev Sahibi Hükümet Anlaşması’nın (HGA) ekim ayında karşılıklı mutabakatla sonuçlandırılması beklenmektedir.’’ ifadelerini kullandı.

Pakistan’ın Geçici Federal Enerji Bakanı, projenin hızlandırılması için Türkmenistan-Afganistan-Pakistan (TAP) elektrik projesine ilişkin çalışma grubunun sık sık toplanacağını da sözlerine ekledi.

Dünyanın ikinci en büyük doğalgaz rezervlerine sahip Galkınış sahasından Hindistan’ın Pakistan sınırında yer alan Fazilka kentine uzanan ve 1.800 kilometre uzunluğundaki TAPI doğalgaz boru hattı ile yılda 33 milyar metreküp doğalgaz taşınması bekleniyor.

İlgili diğer haberler

Pakistan, Türkmenistan’a ülkenin limanlarını kullanma teklifinde bulundu
Türkmenistan’ın Büyükelçisi, Pakistan Federal Enerji Bakanı ile bir araya geldi
Türkmenistan ile Pakistan, ulaşım ve ticari işbirliğini genişletmeyi hedefliyor
Kazakistan ile Pakistan, TAPI projesi kapsamında enerji işbirliğini hedefliyor
Pakistan, Afganistan üzerinden Türkmenistan’dan sıvılaştırılmış doğalgaz ithal etmeyi hedefliyor
Dünya Liderleri, Türkmenistan’ın yöneticilerine taziye mesajlarını ilettiler