Türkmenistan ile Rusya, Kuzey-Güney Koridoru’nda konteyner taşımacılığı başlatmayı hedefliyor

Türkmenistan ile Rusya, Kuzey-Güney Koridoru’nda konteyner taşımacılığı başlatmayı hedefliyor

Türkmenistan ile Rusya, ilerleyen günlerde Kuzey-Güney Uluslararası Ulaşım Koridoru’nun doğu kolunda düzenli konteyner taşımacılığı hizmetini başlatmayı hedefliyor. Rusya Demiryolları Açık Anonim Şirketi (RZD), RZD Genel Direktörü Oleg Belozerov’un Aşkabat’ta yaptığı görüşmelerin sonuçlarına atıfta bulunarak, çarşamba günü konu ile ilgili bir basın açıklaması yaptı.

RZD Genel Direktörü, Aşkabat ziyareti kapsamında Türkmenistan Bakanlar Kurulu Başkan Yardımcısı, Dışişleri Bakanı Raşid Meredov, Türkmenistan Bakanlar Kurulu bünyesindeki Ulaşım ve Haberleşme Ajansı Genel Direktörü Mämmethan Çakiyev ve Türkmendemiryolları Ajansı Başkanı Azat Atamuradov ile bir araya geldi.

Görüşmeler kapsamında taraflar Rusya, Kazakistan, Türkmenistan ve İran demiryolu ağları üzerinden, daha sonra Hazar Denizi’nden Basra Körfezi ve Güneydoğu Asya ülkelerine uzayan Kuzey-Güney Uluslararası Ulaşım Koridoru’nun doğu kolunun geliştirilmesine ilişkin konuları masaya yatırdılar.

RZD’den yapılan basın açıklamasında, ’Petrol koku, metalurji ürünleri ve diğer birçok ürünün Türkmenistan ve İran üzerinden Birleşik Arap Emirlikleri, Türkiye ve diğer ülkelere taşınması öngörülüyor.’’ diye belirtiliyor.

Ön tahminlere göre, 2025 yılına kadar Kuzey-Güney Uluslararası Ulaşım Koridoru’nun doğu kolundan ihraç edilen Rus ürünlerinin toplam ağırlıkları 5 milyon tonu aşabilir.

RZD, temmuz ayında Kuzey-Güney Koridoru’nun doğu kolu aracılığı ile Rusya’dan Hindistan’a konteyner tren taşımacılığı başlattı.

İlgili diğer haberler

Bakan Turhan - Bakü-Tiflis-Kars Demiryolu Güzergahında İşbirliği
Türkmenistan Devlet Başkanı, RZD Genel Direktörü ile görüştü
Bakü-Tiflis-Kars Demiryolu Güzergahında İşbirliği
Bakü-Tiflis-Kars Demiryolu Güzergahında İşbirliği ...
Bakan Turhan, Bakü-Tiflis-Kars Demiryolu Mutabakat Zaptı İmza Töreni'ne Katıldı
Kuzey-Güney Koridoru’nda kargo taşımacılığı hacminin 32 milyon tona ulaşması bekleniyor