Türkmenistan ile Türkiye, karşılıklı ticaret hacmini 5$ milyara çıkarmayı hedefliyor

Türkmenistan ile Türkiye, karşılıklı ticaret hacmini 5$ milyara çıkarmayı hedefliyor

Türkmenistan ile Türkiye arasındaki ticaret hacminin 5 milyar ABD dolarına çıkarılması hedefleniyor. İlgili gelişme, Türkmenistan’ın ticaret, tekstil kompleksleri ve özel sektörden sorumlu Bakanlar Kurulu Başkan Yardımcısı Batır Atdaev ile Türkiye Cumhurbaşkanı Yardımcısı Cevdet Yılmaz arasında çarşamba günü Ankara’da yapılan görüşmede dile getirildi.

Anadolu Ajansı’na göre, görüşme sırasında bu hedefe ulaşmak için geçiş ücretlerinin azaltılması, uzun süreli vizelerin verilmesi ve prosedürlerin iyileştirilmesi gibi ticareti arttırıcı tedbirlerin hızla uygulanmasının önemi vurgulandı. Görüşmede ayrıca, tarafların iki ülke arasındaki ekonomik, siyasi ve kültürel bağların güçlendirilmesine yönelik çabalardan duyduğu memnıniyet dile getirildi.

Cumhurbaşkanı Yardımcısı Cevdet Yılmaz, yatırımların karşılıklı teşviki ve korunmasına ilişkin anlaşmanın imzalanması sürecinin hızlandırılması gerektiğine dikkat çekerken,Türkiye-Türkmenistan Hükümetlerarası Ekonomik Komisyonu’nun düzenli toplantılarının yararına vurgu yaptı. Yılmaz ayrıca Ankara’da düzenlenecek Türkiye-Türkmenistan İş Forumu’nun işadamları ve yatırımcıları bir araya getirerek, ortak projeler gerçekleştirme olanaklarını tartışmaları için iyi bir fırsat sunacağını kaydetti.

Cevdet Yılmaz, Türk şirketlerinin 30 yılı aşkın süredir başta müteahhitlik olmak üzere çeşitli alanlarda Türkmenistan'ın kalkınmasına başarıyla katkı sağlamasından duyduğu memnuniyeti dile getirdi. Yılmaz ayrıca, Türkiye’nin akıllı şehirler gibi diğer alanlardaki bilgi ve tecrübelerini de gelecekte Türkmenistan’a aktarabileceğini belirtti.

Türkiye Cumhurbaşkanı Yardımcısı Cevdet Yılmaz, Türkiye’nin Hazar Denizi’ndek Dostluk sahasına büyük önem verdiğini ve bu alanda faaliyetlere katılabileceğini vurguladı. Görüşmede ayrıca, Türkmenistan doğalgazının Türkiye üzerinden dünya pazarlarına gönderilmesi fırsatının değerlendirilmesi ve enerji sektöründe varılan anlaşmaların hayata geçirilmesinin önemli olduğuna dikkat çekildi.

Türkiye İstatistik Entsütüsü’nün verilerine göre, 2022 yılında Türkmenistan ile Türkiye arasındaki dış ticaret hacmi 2 milyar ABD dolarını aştı. Bu rakam, 2021 yılına kıyasla yüzde 21,9 daha yüksektir.

İlgili diğer haberler

Türkmenistan ile Türkiye arasında ekonomik işbirliği protokolü imzalandı
Türkmenistan ile Türkiye arasında ekonomik işbirliği protokolü imzalandı
Büyükelçi Oral, Türkmenistan ile Türkiye arasındaki ticaret hacminin 4 yılda 3 kat arttığını söyledi
Türkmenistan, Türkiye ile Ticari ve Ekonomik İlişkileri Yeni Düzeye Çıkarmayı Amaçlıyor
Türkmenistan Devlet Başkanı Berdimuhamedov "Türkiye-Türkmenistan İş Forumu"na katıldı
Cumhurbaşkanı Yardımcısı Yılmaz, Türkiye-Türkmenistan İş Forumu'nda konuştu Açıklaması