Türkmenistan’ın Ukrayna Büyükelçiliği’nde Mahtumkulu Firaki’nin 300. yıldönümü vesilesiyle etkinlik düzenlendi

Türkmenistan’ın Ukrayna Büyükelçiliği’nde Mahtumkulu Firaki’nin 300. yıldönümü vesilesiyle etkinlik düzenlendi

Türkmenistan’ın Ukrayna Büyükelçiliği, 23 Ocak 2024’te ’Bilgelik Okyanusu Mahtumkulu Firaki’’ yılının başlaması ve Mahtumkulu Firaki’nin 300. doğum yıldönümü vesilesiyle düzenlenen etkinliğe ev sahipliği yaptı. Türkmenistan’ın Ukrayna Büyükelçiliği, düzenlenen etkinlikle ilgili bir açıklama yaptı.

Etkinliğin katılımcıları, Ulusalararası Türk Kültürü Teşkilatı (TÜRKSOY) Daimi Konsey Meclisi’nde Mahtumkulu Firaki’nin 300. doğum yıldönümü vesilesiyle, 2024 yılını ’Türk Dünyası’nın Büyük Şairi ve Filozofu Mahtumkulu Firaki Yılı’’ olarak ilan edilmesine ilişkin Türkmenistan’ın ileri sürdüğü girişmleri oybirliğiyle desteklendiğini kaydettiler.

Geçtiğimiz yıl, Tarafsız Türkmenistan’ın önerisi üzerine Mahtumkulu Firaki’nin 300. doğum yıldönümünün 2024-2025 yıllarında Birleşmiş Milletler Eğitim, Bilim ve Kültür Örgütü (UNESCO) ile beraber kutlanan önemli seneler listesine dahil edilmesinin, Türkmenistan’ın uluslararası toplum nezdindeki prestijini daha yükselttiği belirtildi.

Etkinlik sırasında Türkmenistan halkının Milli Lideri, Türkmenistan Halk Meclisi Başkanı Gurbanguli Berdimuhamedov’un ’Bilgelik Okyanusu Mahtumkulu Firaki’’ şiiri, aynı zamanda Mahtumkulu Firaki’nin şiirleri Türkmence ve Ukraynaca okundu.

Etkinliğin sonunda katılımcılar, 2014’te Türkmenistan halkının filozof şairi Mahtumkulu Firaki’nin 290. doğum yıldönümü vesilesiyle çekilen ’Mahtumkulu’’ adlı filmi izlediler.

İlgili diğer haberler

Türkmenistan’da 2024 yılı ’Bilgelik Okyanusu Mahtumkulu Firaki Yılı’’ ilan edildi
Astana’da Türkmenistan Devlet Başkanı’nın ’Gençler-Vatanın Direği’’ kitabı tanıtıldı
Türkmenistan ile Türkiye, şehirleri arasında kardeşlik ilişkilerinin kurulmasını görüştü
Yeni yılda Türkmenistan’da dünyaya gelen ilk bebeğe Arkadag ismi verildi
2024: Türkmenistan’da 49 endüstriyel ve sosyal amaçlı bina hizmete açılacak
Yed-i Velayet 7 Vilayet Kısa Film Festivali'nin 9'uncusu Türk dünyasını ağırladı