Türkmenistan-İran-Azerbaycan doğalgaz takası için yapılan hazırlıklar görüşüldü

Türkmenistan-İran-Azerbaycan doğalgaz takası için yapılan hazırlıklar görüşüldü

İran Petrol Bakanı Cevad Ovci ile Azerbaycan Devlet Petrol Şirketi (SOCAR) Başkanı Rovnag Abdullayev arasında çarşamba günü Tehran’da yapılan görüşmede Türkmenistan, İran ve Azerbaycan arasında imzalanan üçlü doğalgaz swap (takas) anlaşmasının uygulanmasına yönelik yapılan hazırlık çalışmaları değerlendirildi.

İran Petrol Bakanlığı’na bağlı Shana haber ajansının belirttiği gibi, Ovci ve Abdullayev İran ile Azerbaycan’ın enerji alanındaki ilişkilerini geliştirerek, büyük hidrokarbon rezervlerinin bulunduğu Hazar Denizi’nde işbirliğinin ilerletilmesini masaya yatırdılar.

Habere göre, görüşmede aralık ayı itibari ile yürürlüğe girmesi beklenen ve Türkmenistan, İran ve Azerbaycan arasında imzalanan üçlü doğalgaz swap anlaşmasının uygulanmasına yönelik konulara ağırlık verildi. Taraflar, söz konusu anlaşmanın uygulama aşamalarını ele aldılar.

Üçlü doğalgaz swap anlaşması, 28 Kasım 2021’de Aşkabat’ta yapılan Ekonomik İşbirliği Teşkilatı (EİT) 15. Devlet Başkanları Zirvesi kapsamında imzalandı.

Anlaşma uyarınca, İran üzerinden Azerbaycan’a yılda 2 milyar metreküpe kadar Türkmenistan doğalgazı sevk edilecek.

İlgili diğer haberler

Nallıhan Devlet Hastanesi, sağlık turizmi için yurt dışından gelen hastalara hizmet veriyor
Orta Asya Cumhurbaşkanları İstişare Toplantısı
Lebaplı girişimci 15 ton çilek hasat etmeyi planlıyor
Türk dili konuşan ülkelerden futbolda iş birliği
Türkmenistan’da uluslararası petrol ve doğalgaz forumu faaliyetlerine başladı
Türkmenistan Lideri ile SOCAR Başkanı, Dostluk sahasının geliştirilmesiyle ilgili görüştüler