Türkmenistan, Kazakistan ve İran’a veri iletim hatları inşa etmeyi planlıyor

Türkmenistan, Kazakistan ve İran’a veri iletim hatları inşa etmeyi planlıyor

Türkmenistan, İran ve Kazakistan’a uzanan iki yeni fiber-optik veri iletim hattı inşa etmeyi planlıyor. Söz konusu gelişme, Türkmenistan Bakanlar Kurulu’na bağlı Ulaşım ve Haberleşme Ajansı Genel Direktörü Mämmethan Çakiyev’in pazartesi günü Neytralnıy Turkmenistan (Tarafsız Türkmenistan) gazetesinde yayınlanan makalesinde yer alıyor.

Bu proje ile mevcut fiber optik veri iletim hatlarının iyileştirilmesi ve devletlerarası yeni fiber optik veri iletim hatlarının inşa edilmesi planlanıyor. Mämmethan Çakiyev, bu hatların Balkan vilayetindeki Garabogaz kasabası ile Kazakistan’ın Temir Baba yerleşim bölgesi ve Balkan vilayetinin Etrek ilçesi ile İran’ın Kümbet-i Kabus bölgesi arasında döşeneceğini belirtti.

Buna ek olarak, Türkmenistan Hükümeti ve Azerbaycan Hükümeti, iki ülkenin iletişim operatörleri aracılığıyla Türkmenistan-Azerbaycan güzergahı boyunca bir fiber optik iletişim sisteminin ortak inşası, mülkiyeti ve kullanımı konusunda bir anlaşma imzaladı.

Habere göre, bu projenin uygulanması Türkmenbaşı ve Siyazan şehirlerini birbirine bağlayacak ve Asya ile Avrupa arasındaki transit telekomünikasyon yollarının çeşitlendirilmesi ve iyileştirilmesinde işbirliğini güçlendirecek.

Türkmenistan’da 2021-2025 Yılları Dijital Ekonominin Geliştirilmesine İlişkin Devlet Programı ve bunun uygulanması için Eylem Planı, Türkmenistan Devlet Başkanı’nın 12 Şubat 2021 tarihli Kararı ile onaylandı.Eylem Planı, mevcut yönetmeliklerde yapılacak değişiklikler, dijital ekonomiye geçiş, e-Devlet sisteminin oluşturulması, dijital sağlık sisteminin iyileştirilmesi, bu alanlarda uzmanların eğitimi ve dijital hizmetlerin kamu hizmetleri portalına aşamalı olarak yerleştirilmesi ile ilgili faaliyetler için belirli yönergeleri, uygulayıcıları ve son tarihleri tanımlamaktadır.

İlgili diğer haberler

İstanbul, 2023'te uluslararası toplantıların buluşma noktası oldu
ÖZEL HABER GÜNDEMİ / 10 Kasım 2022
Cumhurbaşkanı Erdoğan: "(İsrail-Filistin) Türk dünyası olarak birlik ve beraberlik içinde hareket etmemiz, önce ateşkese sonrasında kalıcı barışa...
Avusturya iş heyeti, aralık ayında Türkmenistan’ı ziyaret edecek
Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, İsrail-Filistin çatışmasına ilişkin, "Önceliğimiz insani ateşkesin tesis edilmesidir.
Marmaris ve Bodrum'da sigara içme kısıtlaması getirilen açık alanlar belli oldu